17 aprilie, 2020

Guvernul Marii Britanii a primit 3, 4 milioane de cereri din partea celor care doresc să rămână în țară după Brexit, potrivit schemei de confirmare a statutului de rezident impusă cetățenilor UE care trăiesc în Regat.

Potrivit cifrelor comunicate de The Guardian, românii constituie a doua mare grupă de naționalitate care dorește să trăiască în Marea Britanie: 564.300 de cereri depuse.

Din datele actualizate publicate joi, reiese că autoritățile britanice au ”pierdut” urma a 320.000 de potențiali aplicanți, persoane care sunt înregistrate ca fiind intrate în țară dar care nici nu au depus o cerere, nici nu figurează ca plecate.


La momentul prezentării deciziei de a obliga cetățenii străini să ceară reconfirmarea statutului de rezident, cercetători de la Oxford au avertizat guvernul că mulți străini s-ar putea pierde printre ”fisurile reglementării”, fiind menționte persoanele internate în aziluri sau victime ale abuzului domestic.

Potrivit datelor guvernamentale, în luna martie au fost primite 125.000 de aplicații, totalul cererilor primite fiind de 3.468.700, la data de 31 martie. Între aceștia, 180.000 sun cetățeni non-UE care sunt însă membri ai familiilor unor cetățeni UE.

Au fost procesate 3.147.000 de cereri, în cazul a 58% dintre cereri fiind aprobat statutul de rezident, iar 41% primind statut de pre-rezidență. Pentru restul, 10.000 de cereri au fost prost completate, iar 600 de cereri au fost refuzate, majoritatea pe considerente de eligibilitate.

Aceleași date oficiale arată că polonezii sunt cei mai mulți care au solicitat reconfirmarea statutului de rezident: 665.000 de cereri. Estimările anterioare arătau că aproape un milion de polonezi sunt stabiliți în Marea Britanie, dar mulți au revenit acasă după victoria taberei Brexit.


Românii sunt al doilea mare grup, 564.300 de aplicații, urmați de italieni, 351.600 cereri, și portughezi: 273.000 de cereri.

Autoritățile britanice au repetat că schema va fi disponibilă și după data de 30 iunie 2021, în principal pentru cei care au primit statut de pre-rezidență pe care vor să îl modifice, pentru cei care au ratat termenul ”din motive întemeiate” și pentru membri ai familiilor celor stabiliți deja în țară.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: