marți

13 august, 2024

28 septembrie, 2020

Execuția bugetului general consolidat în primele opt luni ale anului 2020 a înregistrat un deficit de 54,77 miliarde de lei (5,18% din PIB, în creştere cu jumătate de punct procentual din PIB faţă de iulie), din care mai mult de jumătate este rezultat din măsurile de combatere a crizei cauzate de epidemia COVID-19, transmite Ministerul Finanţelor Publice (MFP).

„Sume în valoare de 31,17 miliarde de lei (2,95% din PIB) au fost lăsate în mediul economic prin facilitățile fiscale, investiții și cheltuieli excepționale adoptate pentru combaterea efectelor epidemiei de COVID-19”, explică reprezentanţii MFP.

Creșterea deficitul bugetar aferent primelor opt luni ale anului curent, comparativ cu cel înregistrat în perioada similară din 2019, este explicată, pe partea venituri, de:

  • evoluția nefavorabilă a încasărilor bugetare în perioada martie-august,
  • amânarea plății unor obligații fiscale de către agenții economici pe perioada crizei (14,4 miliarde de lei),
  • creșterea cu 2,8 miliarde de lei a restituirilor de TVA, față de nivelul aferent perioadei ian-august 2019,
  • bonificațiile acordate pentru plata la scadență a impozitului pe profit și a celui pe veniturile microîntreprinderilor, în valoare de 0,25 miliarde de lei.

De asemenea, pe partea de cheltuieli, față de creșterea bugetară prin efectul legilor s-a înregistrat o creștere a cheltuielilor de investiții cu 5,1 miliarde de lei față de aceeași perioadă a anului precedent, precum și plăți cu caracter excepțional generate de epidemia COVID-19 de aproximativ 8,62 miliarde de lei.

Veniturile au crescut în august cu 8,8% an/an

Veniturile bugetului general consolidat au însumat 201,32 miliarde de lei în primele opt luni ale anului 2020, în scădere cu 1,4% față de nivelul încasat în perioada corespunzătoare a anului 2019. Exprimate ca pondere în PIB estimat, veniturile bugetare au înregistrat o reducere de 0,23 puncte procentuale (an/an), cauzată în principal de contracția încasărilor nete din TVA.

În ce privește evoluția lunară, dinamica veniturilor totale a revenit în august în teritoriul pozitiv (8,8% an/an), fiind determinată de avansul veniturilor nefiscale și al celor din fonduri europene. Volatilitatea crescută a încasărilor lunare, începând din martie, este explicată de facilitățile fiscale acordate în conjuctura actuală.

Contribuţiile scad deşi fondul de salarii creşte

Contribuțiile de asigurări au totalizat 73,71 miliarde de lei în primele opt luni ale anului 2020, prezentând o reducere marginală față de nivelul înregistrat în aceeași perioadă a anului trecut (-0,3%).


În luna august, spre deosebire de încasările din impozitul pe salarii, dinamica contribuțiilor a înregistrat o scădere de 2,5% an/an, în condițiile în care fondul de salarii din economie a crescut cu 5,4%.

Încasările din contribuții sociale au fost afectate de:

(i) prorogarea termenului de plată a obligațiilor fiscale declarate de către contribuabili,

(ii) modificarea bazei de calcul a CAS și CASS datorată de salariații cu contract individual de muncă cu timp parțial,

(iii) scutirea de la plată a contribuției asiguratorii în muncă (pentru șomajul tehnic).

Încasările nete din TVA se menţin cu 15% sub nivelul din 2019

Încasările nete din TVA au înregistrat 35,12 miliarde de lei în primele opt luni ale anului 2020, în scădere cu 14,9% comparativ cu nivelul înregistrat în perioada similară a anului trecut.

TVA este a doua cea mai importantă sursă de venit a bugetului general consolidat, după contribuţiile de asigurări. Încasările nete din TVA reprezinta diferenţa dintre TVA-ul colectat şi TVA-ul rambursat de stat (taxa pe valoare adăugată este o taxă neutră pe business, în sensul că aceasta este plătită de consumatorul final). Graficele MFP arată că rambursările de TVA au scăzut după luna martie la niveluri similare celor din 2019.

„Pe fondul revenirii activității unor sectoare economice, în luna august dinamica veniturilor brute din TVA s-a ameliorat (-5,3%), în concordanță cu baza macroeconomică relevantă”, explică MFP.

Evoluția încasărilor din TVA în primele opt luni ale anului a fost influențată negativ de:

  • creșterea rambursărilor de TVA cu 22,1%, an/an (+2,78 mld lei);
  • prorogarea termenului de plată a obligațiilor fiscale declarate;
  • evoluțiile nefavorabile din sectoarele economice începând cu luna martie (cu precădere industrie, servicii pentru populație și comerțul cu autovehicule).

+27% la investiţii

Sumele rambursate de Uniunea Europeană în contul plăților efectuate și donații au totalizat 13,32 miliarde de lei în primele opt luni ale anului 2020, în creștere cu 35,4% față de perioada similară a anului trecut. Sumele includ și 1,2 miliarde de lei aferente decontărilor din fonduri externe nerambursabile în contul îndemnizațiilor acordate pe perioada suspendării temporare a contractului individual de muncă din inițiativa angajatorului.

Cheltuielile pentru investiții, care includ cheltuielile de capital, precum și cele aferente programelor de dezvoltare finanțate din surse interne și externe, au fost în valoare de 24,1 miliarde de lei, cea mai mare sumă investită în economie în ultimii 10 ani aferentă primelor 8 luni ale anului, în creștere cu 26,9% mai mult decât aceeași perioadă a anului precedent.

Cheltuieli de pandemie 

Cheltuielile bugetului general consolidat în sumă de 256 de miliarde de lei au crescut în termeni nominali cu 13,3% față de aceeași perioadă a anului precedent. Exprimate ca procent din Produsul Intern Brut, cheltuielile au înregistrat o creștere cu 2,9 puncte procentuale de la 21,3% din PIB 2019 la 24,2% din PIB în 2020.

Până la finele lunii august, principalele cheltuieli realizate în contextul pandemiei au fost:

  • 3,98 miliarde de lei pentru îndemnizații acordate pe perioada suspendării temporare a contractului individual de muncă din inițiativa angajatorului;
  • 813,1 milioane de lei pentru îndemnizații acordate pentru alți profesioniștii, precum și pentru persoanele care au încheiate convenții individuale de muncă care întrerup activitatea ca urmare a efectelor SARS-CoV-2;
  • 639,6 milioane de lei reprezentând sume acordate angajatorilor pentru decontarea unei părți a salariului brut al angajaților menținuți în muncă (41,5%);
  • 81 de milioane de lei pentru îndemnizații acordate părinților pentru supravegherea copiilor pe perioada închiderii temporare a unităților de învățământ.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România continuă să accelereze consumul – ca factor esențial de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: