marți

9 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

6 septembrie, 2011

Statul român trebuie să plătească peste 400 de milioane de euro pentru procedurile de decontaminare care trebuie executate pe platforma combinatului Arpechim de la Piteşti, a anunţat marţi ministrul Mediului şi Pădurilor, Laszlo Borbely.

El a susţinut că statul român trebuie să suporte decontaminarea la Arpechim, potrivit clauzelor din contractul de privatizare a companiei Petrom, încheiat în perioada Guvernului Năstase.

”Statul român s-a angajat la privatizarea Petrom să plătească orice decontaminare istorică la Arpechim şi din datele pe care le avem acum acest lucru înseamnă peste 400 de milioane de euro. În prezent, 50 de milioane de euro sunt puşi de către Petrom la trezorerie, deci putem să îi folosim, a spus ministrul.


Borbely a precizat că România va trebui să folosească şi fonduri europene în procesul de decontaminare.

”Pentru a finaliza aceste decontaminări, trebuie să găsim soluţii după 2013 şi din bani europeni, pentru că nu ne putem permite din buget să cheltuim atâţia bani”, a precizat Borbely.

Referitor la proiectul miniser de la Roşia Montană, ministrul a subliniat că va propune acordarea avizului de mediu pentru exploatare doar dacă va fi convins că nu va exista niciun risc de poluare.

”Am spus acelaşi lucru de când am preluat acest minister, că dacă sunt convins sută la sută că nu va polua această investiţie, o să propun în guvern hotărârea prin care să se dea aviz de mediu. Ce interesează pe toată lumea este ca la acel lac de acumulare, care va fi imens, dacă se va produce o surpare, apa de acolo va fi poluantă pentru râurile din România, Ungaria şi Serbia sau nu”, a afirmat Borbely.


El a cerut investitorului reducerea concentraţiei de cianură la un nivel mai mic decât standardele impuse de Uniunea Europeană.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Creșterea nevoii de finanțare a companiilor a fost principalul motor al creditării din S1 al anului, marile bănci prezente pe piața locală reușind să marcheze profituri în creștere.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: