miercuri

22 mai, 2024

17 februarie, 2023

40 de lideri mondiali, printre care vicepreşedinta SUA, Kamala Harris, cancelarul german Olaf Scholz şi preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, participă începând de astăzi şi până duminică la Conferinţa de Securitate de la München. România este reprezentată de ministrul Apărării, Angel Tîlvăr.

Subiectul principal al dezbaterii: războiul declanșat de Rusia în Ucraina.

Președintele ucrainean, Volodimr Zelenski, scrie The Guardian, va deschide vineri conferința de trei zile de la München, în timp ce Occidentul se confruntă cu apeluri urgente de a accelera producția de muniție și aprovizionarea la Kiev, în fața temerilor tot mai mari că Rusia plănuiește o nouă ofensivă.

Al doilea an fără Rusia


Despre război se discută în absența Rusiei, exclusă de organizatori, alături de Iran, de la reuniune.

La ediția de anul trecut, marea veste a fost că, pentru prima dată, rușii nu mai veneau la München. Vladimir Putin anunțase propria conferință de securitate, organizată împreună cu Belarus.

(Citește și: ”Rusia lipsește de la Conferința de securitate Munchen, Putin are propriul summit cu Belarus”)

În 2022, cu 6 zile înainte de invazie, mulți participanți de seamă la conferința de la München, în special gazdele, negau total intențiile lui Vladimir Putin în Ucraina.

Acum, toți participanții sunt convinți că ”lumea a devenit un loc riscant”, după cum scrie și în raportul Conferinței, acolo unde în prima zi urmează să vorbească ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba.


Nici apelurile la dialog cu Kremlin nu mai sunt azi dominante. Înainte de conferinţă, preşedintele francez Emmanuel Macron a anunţat că va propune soluţii pentru a fi asigurată „înfrângerea Rusiei” în Ucraina, dar şi pentru a fi puse în practică mecanisme menite să menţină pacea în Europa.

Kamala Harris, discurs de 30 de minute

În cadrul conferinţei vor fi abordate şi tensiunile recente dintre SUA şi China, după ce un balon de supraveghere chinez, care a survolat teritoriul Statelor Unite, a fost doborât de armata americană.

La conferinţa de la München va participa şi ministrul chinez de Externe, Wang Yi.

Conferința are un program încărcat, care începe astăzi cu un discurs al ministrului ucrainean de externe Dmytro Kuleba și cu alocuțiuni consecutive ale cancelarului german Olaf Scholz și ale președintelui francez Emmanuel Macron.

Vor fi multe discuții despre Zeitenwende, schimbarea totală de strategie de securitate a Berlinului, care, deocamdată, promite excesiv dar livrează insuficient.

Sâmbătă, vicepreședintele SUA Kamala Harris urmează să urce pe scena principală pentru a discuta despre „rolul SUA în lume”, un discurs programat de 30 de minute.

În total, sunt așteptați la München aproximativ 40 de lideri mondiali și 100 de miniștri ai afacerilor externe și ai apărării.

Se vor organiza zeci de „evenimente secundare”, întâlniri bilaterale, discuții neoficiale pe bază de invitație și multe lansări de rapoarte pe diverse teme, de la securitatea alimentară la „tehnologia în următoarea paradigmă democratică”.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: