vineri

19 aprilie, 2024

2 iulie, 2021

coronavirus covid spitale sectii atiUn număr de 3.236 de decese de Covid-19 din perioade anterioare au fost raportate după 28 mai, conform News.ro. Pentru această „corectură”, Ioana Mihăilă a dispus, imediat după preluarea mandatului de la Ministerul Sănătății, un termen inițial de 30 de zile.

Termenul va fi prelungit, a anunțat ministrul. Recuperarea datelor va continua până la clarificarea tuturor discrepanțelor dintre cele două baze de date existente – Coronaforms și alerte.ms.ro – între care există o diferență de peste 7.000 de decese, potrivit raportului demarat la comanda fostului ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu.

În total, până la data de 31 martie 2021, constata raportul, s-au înregistrat 23.931 decese în Coronaforms şi 31.132 de decese în alerte.ms.ro, diferenţa fiind de 7.201.

Situația deceselor ce lipseau din statistici


Începând din 28 mai, de când Grupul de Comunicare Strategică a început să transmită separat decesele la zi şi pe cele din perioade anterioare, au fost raportate 494 de decese la zi şi 3.236 de decese din urmă, inclusiv două din iunie, raportate în alte zile decât cele în care s-au produs.

Peste 1.800 din decesele recuperate s-au produs anul trecut, iar 1.400 datează de anul acesta.

Din aceste 3.236 de decese din perioada anterioară:

  • 1.852 sunt din 2020
  • 1.384 din perioada ianuarie – iunie 2021.

Din totalul 3.236 de decese anunţate până în prezent ca fiind din perioade anterioare, 357 de decese au fost raportate cu întârziere în lunile aprilie, mai şi iunie 2021, astfel încât până la prezentarea raportului existau 2.879 de decese neînregistrate în statistica oficială.


Existența acestor discrepanțe între diferite platforme de raportare a fost dezvăluită de Vlad Voiculescu înainte de a fi demis de premierul Florin Cîțu.

Raportul privind decesele Covid-19, prezentat în mai, arăta că birocrația și tipurile diferite de raportare utilizate de spitale au generat discrepanțele din bazele de date.

Realitatea din teren arată că au existat persoane care au murit probabil din cauza SARS-CoV-2, la domiciliu sau în centre rezidențiale, dar nu au fost raportate, pentru că nu au fost testate și nici diagnosticate, după cum există și persoane care au murit în urma unui infarct, a unei hemorogii etc, dar au fost declarate ca decese Covid-19 doar pentru că exista un test pozitiv.

Numărul real va fi greu de cunoscut, declara Ioana Mihăilă în luna mai.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: