sâmbătă

11 mai, 2024

13 februarie, 2024

Consiliul Concurenței a aplicat în 2023 amenzi în valoare totală de peste 32 de milioane de euro în cele 14 investigații finalizate. Aproximativ 77% din sumă a reprezentat sancțiuni pentru înțelegeri între companii, conform Raportului de activitate al instituției, care și-a prezentat marți bilanțul pe anul trecut.

La sfârșitul anului 2023, Consiliul Concurenței avea în derulare 54 de investigații privind posibila încălcare a Legii concurenței, din care 44% vizează înțelegeri de tip cartel.

Cea mai mare amendă, de 123 milioane lei (25 milioane euro) a fost acordată recent, pentru patru firme pentru patru firme acuzate de participare la o înțelegere anticoncurențială pe piața comercializării televizoarelor și telefoanelor mobile:

  • SEROM (Samsung Romania)
  • Dante International S.A. (eMag)
  • Altex România S.R.L.
  • Flanco Retail S.A.

Alte amenzi consistente aplicate anul trecut:

  • 20,5 milioane lei (aproximativ 4,1 milioane euro) pentru companiile Dataware Consulting, Kontron Services Romania și Tema Energy, pentru participarea cu oferte trucate la licitația organizată de Ministerul Afacerilor Interne (MAI) pentru realizarea centrului de furnizare de servicii electronice

  • 14,3 milioane lei (aprox. 2,9 milioane euro) pentru companiile Albalact, Covalact și Dorna Lactate, parte din grupul francez Lactalis, pentru că au refuzat să ofere acces la unele informații în timpul inspecțiilor inopinate derulate în cadrul investigației privind posibile înțelegeri de stabilire a prețurilor pe piața producției și comercializării de unt.

Analize sectoriale realizate în 2023

  • Anul trecut au fost finalizate mai multe studii în domenii precum materiale de construcții, producerea energiei electrice din surse regenerabile, racordarea clienților casnici la rețelele de distribuție a energiei electrice, naval – activitatea în porturile Constanța și Galați, infrastructura feroviară.

  • La sfârșitul anului, erau în derulare 16 anchete sectoriale/studii/analize în sectoarele auto, feroviar, furnizarea de gaze naturale către clienții casnici, servicii bancare de retail și drepturi de autor, retail farmaceutic, sortarea deșeurilor municipale și a deșeurilor similare în stații de sortare, servicii medicale în regim de telemuncă, economie circulară, racordarea la rețele de distribuție a energiei electrice, piața de carburanți sau digitalizarea IMM-urilor.

De asemenea, Consiliul Concurenței a declanșat anul trecut 24 de investigații privind posibile încălcări ale Legii concurenței, în domenii precum distribuția energiei electrice, piața serviciilor bancare de creditare pentru persoanele fizice, producerea și/sau comercializarea uleiului de floarea soarelui, zahărului și untului, piața pieselor auto sau piața lucrărilor de întreținere a drumurilor naționale și autostrăzi.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: