duminică

28 aprilie, 2024

25 ianuarie, 2024

Consiliul Concurenței recomandă o serie de măsuri înainte de renunțarea la schema de plafonare a prețurilor la gazele naturale, valabilă până în martie 2025 și revenirea la piața concurențială. Într-o anchetă sectorială privind piața gazelor naturale, Consiliul Concurenței atenționează că trebuie impuse reguli mai stricte furnizorilor de gaze, ca de exemplu un contract standard pentru furnizarea de gaze naturale, pentru a evita apariția haosului odată cu revenirea la piața liberă.

Standardizarea contractelor

Autoritatea de reglementare în domeniul concurenței consideră că pentru a evita ca companiile să renunțe să mai ofere servicii clienților, așa cum s-a întâmplat în ultimii ani, când au fost transferați la Furnizori de Ultimă Instanță (FUI), trebuie implementate reglementări mai stricte pentru ca furnizorii să demonstreze că au capacitatea de a-și îndeplini obligațiile contractuale ce le revin, indiferent de condițiile din piață.

În acest sens Consiliul Concurenței recomandă standardizarea contractului de furnizare a gazelor naturale, care să conțină clauze și condiții unice, singura variabilă fiind prețul final care poate diferi de la un furnizor la altul. În paralel cu acest contract standard pot fi oferite și alte tipuri de contracte personalizate în regim concurențial cu clienții finalali casnici.


Aceste oferte personalizate pot să țină cont de scopul în care sunt utilizate gazele, cum ar fi pentru gătit, încălzirea locuinței sau prepararea apei calde, fără exclude și dreptul furnizorilor de a propune în continuare și contractele standard.

Informarea continuă a consumatorilor casnici

O altă recomandare se referă la informarea continuă a consumatorilor casnici cu privire la piața concurențială a gazelor naturale, precum condițiile și obligațiile ce le revin în cadrul contractelor, la riscurile și beneficiile schimbării furnizorului, criteriile de alegere a unui furnizor etc.

Pe lângă realizarea unor astfel de campanii de informare, este necesar ca furnizorilor să li se impună o obligație mai clară de informare a consumatorilor casnici cu privire la drepturile și obligațiile acestora în urma semnării sau, după caz, a prelungirii contractelor. Astfel, consumatorii vor primi un rezumat al principalelor condiții contractuale, într-un limbaj concis și simplu, care ar putea include informații privind prețul total a contractului, promoțiile aplicate de furnizor, serviciile suplimentare, precum și drepturile și obligațiile clienților casnici.

Liberalizarea pieței de furnizare a gazelor naturale pentru clienții casnici, începută în vara anului 2020 a adus concurența între furnizori și implicit oferte atractive pentru consumatori, arată o analiză  publicată joi de Consiliul Concurenței.


Analiza autorității de concurență arată faptul că ofertele cu prețuri atractive pentru clienți s-au menținut până la jumătatea anului 2021, moment în care prețurile gazelor au început să crească.

Iar criza energetică izbucnită după invazia Rusiei în Ucraina a produs distorsiuni în piață, impunând intervenția Guvernului pentru a ajuta populația și economia în fața creșterilor explozive de preț și a volatilității acestora.

„În acest context, procesul de liberalizare a fost întrerupt, însă, revenirea la o funcționare normală trebuie să fie o prioritate atunci când condițiile de piață o vor permite. Prețurile au înregistrat o scădere, iar ajutorul pe care statul îl oferă nu va mai fi justificat”, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

Scumpirea gazelor a redus interesul consumatorilor casnici

Exercitarea dreptului de eligibilitate a consumatorilor casnici de gaze naturale reprezintă elementul/factorul determinant în evaluarea avansului liberalizării, iar în luna iulie 2021, la finalul liberalizării, aproximativ 43% semnaseră un contract negociat. Odată cu creșterea masivă a prețului gazelor naturale, interesul clienților casnici pentru schimbarea furnizorului/pentru semnarea unui contract negociat a scăzut, la finalul anului 2022 ponderea acestor clienți ajungând la circa 56%.

Odată cu începutul ascensiunii prețurilor gazelor naturale (jumătatea anului 2021), s-a observat și diminuarea ritmului de creștere a numărului clienților activi, dat fiind că au dispărut ofertele de furnizare cu prețuri atractive. La 1 iulie 2021, aproximativ 57% din totalul clienților casnici au acceptat tacit oferta comercială a furnizorului în al cărui portofoliu erau deja, fără ca acești clienți să-și fi exprimat o opțiune în acest sens.

Scădere a numărului de furnizori de gaze

În perioada iulie 2020–octombrie 2021, în comparatorul online privind ofertele-tip de furnizare a gazelor naturale, pus la dispoziție de ANRE, au fost prezente în mod constant ofertele a circa 60 de furnizori. Însă, începând cu luna noiembrie 2021, numărul acestora a început să scadă, în special a acelor furnizori cu portofolii reduse de clienți casnici, astfel că în luna ianuarie 2023, în același comparator, erau prezenți cu oferte doar 27 de furnizori.

Numărul operatorilor licențiați care furnizează gaze naturale către clienți casnici pasivi a scăzut gradual în perioada analizată, iar începând cu a II-a jumătate a anului 2021 s-a constatat o accentuare a acestei scăderi, ca urmare a dificultăților generate la nivelul tuturor furnizorilor de creșterile prețurilor de achiziție a gazelor naturale. O scădere mai pronunțată, de 32%, s-a înregistrat la nivelul furnizorilor mici, respectiv a celor care aveau în portofoliu mai puțin de 1.000 de clienți, în decurs de 7 luni (începând cu luna iulie 2021).

De asemenea, pentru categoriile de furnizori care au până la 5.000 de clienți activi în portofoliu s-au observat scăderi importante, în timp ce numărul furnizorilor care au în portofoliu mai mult de 5.000, respectiv de 10.000 de astfel de clienți a rămas relativ constant. În perioada iulie 2020 – august 2022, circa 8,7% din clienții care au schimbat regimul de furnizare a gazelor naturale au ales să facă acest lucru încheind contracte cu alți furnizori. Astfel, datele arată că circa 91% din cei care își exercită eligibilitatea aleg să rămână în portofoliul vechiului furnizor. 

Implementarea ultimei etape (vara anului 2021) a procesului de liberalizare din sectorul gazelor naturale din România a fost urmată la scurt timp de declanșarea crizei energetice europene, care  a determinat o evoluție fără precedent a prețurilor gazelor naturale pe piețele angro, cu impact asupra prețurilor la nivelul consumatorilor.

Astfel, efectele benefice înregistrate ca urmare a trecerii la o piață concurențială nu s-au putut manifesta pe termen lung, fiind contracarate de condițiile excepționale manifestate pe piețele energetice, concluzionează Consiliul.

Întregul raport al Consiliului Concurenței îl puteți citi AICI

***

(Citiți și: ”Deputații au aprobat plafoanele prețurilor la electricitate și gaze. Se aplică până în martie 2025”)

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: