miercuri

17 aprilie, 2024

8 februarie, 2024

Companiile SEROM (Samsung România), Dante International S.A. (eMag), Altex România S.R.L. și Flanco Retail S.A au fost amendate joi cu 123 milioane lei, de către Consiliul Concurenței. Sancțiunile au fost aplicate pentru participarea la o înțelegere anticoncurențială pe piața comercializării telefoanelor mobile și a televizoarelor, în perioada 2019 – 2021.

Indicii despre înțelegere au fost primite și din partea unor avertizori (wishtleblower) de concurență.

Amenzile aplicate:

  • SEROM 75.441.655 lei
  • Dante Internațional 20.311.427 lei
  • Altex România 21.376.113 lei
  • Flanco Retail 6.223.580 lei

Înțelegerea între cele patru companii a constat în fixarea prețurilor de revânzare a unor produse de către SEROM și fiecare din partenerii săi comerciali, respectiv Altex, Dante și Flanco, ceea ce ar fi condus la limitarea capacității celor trei comercianți cu amănuntul de a-și stabili independent prețurile de revânzare, explică un comunicat al Consiliului Concurenței.

Astfel, a fost restricționată concurența la nivelul comerțului cu amănuntul, având efect asupra consumatorilor, care au plătit prețuri mai mari pentru anumite tipuri de televizoare și telefoane mobile, unele dintre cele mai importante produse electronice și de comunicații.

Indiciile care au stat la baza declanșării investigației au inclus și informații primite pe Platforma Avertizorilor de Concurență, un instrument prin intermediul căruia se pot aduce în atenția autorității încălcările Legii concurenţei, în mod anonim.

Reprezentanții eMAG au declarat pentru G4Media că „am colaborat cu Consiliul Concurenței pe tot parcursul investigației și am pus la dispoziția autorităților, în mod transparent, toate informațiile necesare pentru clarificarea situației. Concomitent cu plata amenzii, ne vom concentra pe mai departe în a oferi clienților noștri servicii cu valoare adăugată care să îi ajute să economisească timp și bani și a le oferi experiențe bune în online.”


****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: