Uniunea Europeană intenționează să impună, până la jumătatea lunii septembrie, sancțiuni economice pentru 31 de oficiali din Belarus, printre aceștia numărându-se ministrul de interne, au precizat pentru Reuters 3 diplomați europeni.
Reuters menționează că președintele Lukașenko nu este pe listă, însă precizează că nume noi ar putea fi adăugate până la 21 septembrie când va avea loc o nouă reuniune a miniștrilor de Externe din UE.
Miniștrii de externe ai statelor membre UE și-au dat largul acord pentru aplicarea de sancțiuni care merg de la interdicția de călătorie până la blocarea conturilor din afara țării. Acordul de principiu a fost dat la reuniunea de la Berlin de luna trecută, însă atunci nu a fost stabilită și lista nominală a celor care vor suporta aceste sancțiuni.
Sancțiunile, care ar urma să intre în vigoare pe 22 septembrie, sunt impuse pe fondul acuzațiilor Occidentale privind fraudarea alegerilor prezidențiale din 9 august și al violenței cu care forțele de ordine reprimă protestele din Belarus.
„Inițial, ne-am înțeles cu privire la 14 nume, însă multe țări au considerat că este insuficient. Acum am ajuns la un consens cu privire la alte 17 persoane. Este vorba despre înalți demnitari care au fost responsabili pentru organizarea alegerilor și pentru violențele forțelor de ordine”.
România, prin vocea ministrului de externe Bogdan Aurescu, a insistat și ea pentru aplicare măsurilor punitive, invocând faptul că Belarus are dreptul la un restart democratic.
Lista neagră mai trebuie să primească OK-ul din partea Greciei și Ciprului care cer, la schimb, măsurile similiare împotriva Turciei, după recentul conflict din estul Mediteranei.
Toate cele 27 de state membre trebuie să aprobe lista.
Președintele Lukașenko este supus sancțiunilor de către Țările Baltice, însă Germania, care deține președinția rotativă a UE, și-a exprimat dorința de a căuta încă o formă de dialog, deși a lăsat deschisă posibilitatea introducerii acestuia printre oficialii vizați.