Taxele ascunse aferente tranzacțiilor transfrontaliere nu sunt o noutate. Această practică a fost interzisă prin lege încă din 2020 pentru plățile transfrontaliere în interiorul UE.
Cu toate aceastea, practica instituților financiare, deși ilegală rămâne o problemă care a costat persoanele fizice și întreprinderile din Uniunea Europeană 30 de miliarde de euro doar în 2023.
Pentru clienții europeni, aceste sume ar fi putut fi utilizate pentru cheltuieli zilnice, economii sau investiții, mai ales într-o perioadă cu inflație ridicată.
Pentru întreprinderile mici și mijlocii din UE – care sunt cele mai afectate de taxele ascunse – acești bani ar fi permis crearea de noi locuri de muncă, investiții în activități de producție, marketing sau îmbunătățirea cash-flow-ului.
Ce sunt taxele ascunse?
Taxele ascunse reprezintă comisioane pe care instituțiile financiare le adaugă la cursul de schimb folosit pentru operațiunile de schimb valutar, scumpiri adesea neevidențiate în tranzacții.
La nivelul UE, în zona euro taxele ascunse s-au ridicat în 2023 la 9 miliarde euro iar în restul UE au resprezentat 21 miliarde euro.
UE trebuie să acționeze pentru a pune capăt practicii taxelor ascunse în plățile internaționale
În 2023, Comisia Europeană a prezentat Regulamentul privind serviciile de plată (PSR) pentru a pune capăt acestei practici. În prezent se află în curs de negociere. Parlamentul European a concluzionat că marjele cursului de schimb ar trebui afișate într-un mod transparent, disctinct și ușor de înțeles, înainte de executarea efectivă a plății. Consiliul UE urmează să prezinte forma reglementării finale în următoarele luni.
Transparența tariferelor este singurul mod în care consumatorii și întreprinderile pot compara efectiv cotațiile din piață. Prin Regulamentul privind serviciile de plată, toți furnizorii de servicii de plată ar trebui să fie obligați să-și dezvăluie marjele de schimb valutar față de un curs de referință în vigoare, neutru, cursul de schimb mediu al pieței.
PSR ar putea pune capăt taxelor ascunse, permițând consumatorilor și întreprinderilor să știe în avans exact cât plătesc.
Despre cercetare
Cercetarea, realizată de firma independentă de cercetare capital Economics în numele Wise în ianuarie 2024, a estimat taxele plătite pentru tranzacțiile valutare de către consumatorii din UE și IMM-urile din UE (27 de țări), din zona euro (20 de țări), non-euro. UE (7 piețe) și în Franța, Belgia, Germania și Marea Britanie.
Comisioanele plătite pentru tranzacțiile în valută, inclusiv comisioane de tranzacție explicite și comisioane de marjă de curs valutar „ascunse”, au fost estimate în fiecare an din 2018 până în 2023 în patru domenii:
- Cheltuieli personale de călătorie în străinătate — turiștii se confruntă cu comisioane pentru achizițiile și retragerile de numerar pe care le fac în străinătate folosind carduri de debit, credit și preplătite, precum și pentru schimbul de numerar înainte de călătorie cu valută străină.
- Remitențe de ieșire — taxe plătite de cei care trimit bani persoanelor care locuiesc în străinătate.
- Remitențe primite — taxe suportate de cei care primesc bani trimiși de persoane care locuiesc în străinătate.
- Comerțul internațional al întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri) — taxe plătite de IMM-uri pentru a converti veniturile în valută străină în valută națională și pentru a obține valută străină pentru a plăti importurile în altă valută.
***