vineri

3 mai, 2024

29 iulie, 2020

Comisia Europeană a semnat marți un contract de achiziție a dozelor de Remdesivir (Veklury) necesare tratării a aproximativ 30.000 de cetățeni UE cu forme grave ale bolii Covid-19.

Valoarea contractului încheiat cu compania americană Gilead este de 63 de milioane de euro și vor avea acces la medicament toate statele din Uniune și Marea Britanie.

Dozele vor asigura necesarul UE pentru câteva luni, iar executivul european precizează într-un comunicat că distribuția se va face în mod echitabil, pe baza unei formule de alocare și luând considerare recomandările Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor.


În acest moment, mai spune comunicatul, Comisia se pregătește de o nouă achiziție comună pentru a acoperi și dozele necesare după octombrie.

“În sultimele săptămâni, Comisia a lucrat neobosit să obțină un acord cu Gilead pentru a se asigura că stocurile din primul medicament anti-Covid autorizat vor fi livrate Uniunii Europene,” a declarat comisarul pentru Sănătate și Siguranța Alimentelor, Stella Kyriakides.

SUA a cumpărat deja 90% din producția pe trei luni a acestui tratament împotriva noului coronavirus.

Dezvoltat iniţial împotriva febrei hemoragice Ebola, Remdesivir este prima terapie care a arătat o anumită eficienţă la pacienţii spitalizaţi cu COVID-19 într-un studiu clinic cu o amploare semnificativă, deşi efectul său a fost considerat modest.


Nu este un remediu total pentru noul coronavirus, iar rezultate trebuie confirmate de mai multe date, prin studiile clinice ce se desfășoară în mai multe state, inclusiv în România.

Remdesivir, medicament folosit pentru adulți și adolescenți de peste 12 ani cu pneumonie și care necesită oxigen, a fost autorizat condiționat în UE pe 3 iulie. Canada, de exemplu, a autorizat Remdesivirul abia marți, 28 iulie.

Pentru tratamentul unui pacient este nevoie de șase doze, costul total fiind de 2.340 de dolari pe pacient, potrivit estimărilor inițiale ale Gilead.

În România, au beneficiat de acest medicament câțiva pacienți, în cadrul studiilor clinice efectuate de Gilead.

Rezultatele preliminare ale unui studiu clinic au arătat că Remdesivir ajută anumiţi pacienţi să se refacă mai repede după boala provocată de noul coronavirus.

Bolnavii cu Covid-19 trataţi cu Remdesivir au avut o perioadă de recuperare cu 31% mai scurtă, comparativ cu cei care au primit placebo – a redus perioada medie de recuperare, de la 35 la 11 zile.

Rata medie a deceselor în rândul pacienților în stare critică a fost de 8% în cazul celor tratați cu Remdesivir, față de 11% la cei cărora li s-a administrat tratament placebo.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: