vineri

12 iulie, 2024

28 aprilie, 2021

Tandemul Chirica – Alexe cu care PNL a câștigat alegerile locale

Asociațiile Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei, Împreună pentru A8 și Platforma Reset au transmis miercuri un apel public adresat presedintelui PNL, Ludovic Orban, prin care i se solicita retragerea sprijinului politic domnilor Costel Alexe și Mihai Chirica pentru pozițiile administrative pe care le ocupă momentan în județul Iași.

Cele 3 organizații avertizează: ”În cazul în care, totuși, veți alege să continuați cu acești lideri locali, județul Iași și municipiul Iași vor fi condamnate să poarte stigmatul unor inși interesați doar de binele personal, nu de cel comunitar.”

Apelul public, în cele ce urmează:


Stimate domnule Ludovic Orban,

Vă supunem atenției situația deosebit de gravă de la Iași, generată de acțiunile a doi membri PNL care dețin poziții publice cu vizibilitate națională.

Domnii Costel Alexe și Mihai Chirica, președintele Consiliului Județean Iași, respectiv primarul municipiului Iași, membri ai PNL, sunt în prezent inculpați în trei dosare penale: nr. 7254/P/2019/ – DNA, Serviciul Teritorial Iaşi (Mihai Chirica – inculpat la 27 ianuarie 2021), nr. 21D/P/2021 – DIICOT Iaşi (Mihai Chirica – inculpat la 27 aprilie 2021), dosar DNA (Costel Alexe – inculpat la 27 aprilie 2021).

Cei doi au primit girul și suportul dvs. public pentru a candida la pozițiile pe care le-au ocupat în urma alegerilor locale din 27 septembrie 2020, în pofida unei opoziții locale ce contesta în principal profilul moral al candidatului Mihai Chirica.


Județul și municipiul Iași se află într-un blocaj moral, politic și administrativ, precum și într-o criză de imagine, la care și pozițiile dvs. anterioare au contribuit substanțial.

În urma inculpării, nici președintele CJ Iași și nici primarul municipiului Iași nu mai pot fi considerați parteneri credibili în niciun tip de negociere politică locală, regională, națională sau internațională, pe termen scurt, mediu, sau lung, situație ce generează prejudicii consistente comunității ieșene, în ansamblul acesteia.

Imaginea publică a celor doi este iremediabil afectată, consecință a acestor dosare penale recente, dar și urmare a unei sume de acțiuni politice și administrative personale, cu un amplu ecou negativ în opinia publică.

Ca politician cu experiență, cunoașteți prea bine că deschiderea unui dosar penal cu dovezi evidente nu mai poate permite unui personaj care ocupă o demnitate publică să-și mai continue activitatea spre binele comunității. Umbra îndoielii și a contestării va întuneca orice acțiune, totul în defavoarea intereselor comunității.

Dumneavoastră personal ați fost într-o situație similară în urmă cu mai mulți ani, ați făcut un pas în spate și v-ați pus la dispoziția organelor de cercetare atunci când justiția a pornit o acțiune penală.

Prin urmare, prin intermediul acestui Apel vă solicităm public retragerea sprijinului politic acordat de PNL domnilor Costel Alexe și Mihai Chirica pentru pozițiile administrative pe care le ocupă momentan.

Cunoaștem prea bine faptul că retragerea sprijinului politic nu va avea drept consecință pierderea pozițiilor administrative ocupate în prezent de cei doi, dar poate fi un prim pas în deblocarea situației înjositoare din Capitala Moldovei.

Normalizarea situației de la Iași nu poate avea loc decât prin vacantarea ambelor poziții administrative, urmate de noi alegeri locale.

Este singurul mod prin care comunitatea ieșeană poate ieși de sub spectrul umilinței de a fi condusă de doi inculpați penal, lipsiți de orice credibilitate, de orice statură morală pentru a promova sau apăra interesele acesteia.

În cazul în care, totuși, veți alege să continuați cu acești lideri locali, județul Iași și municipiul Iași vor fi condamnate să poarte stigmatul unor inși interesați doar de binele personal, nu de cel comunitar.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: