vineri

12 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

19 decembrie, 2019

Airbnb a câștigat procesul de la Curtea Europeană de Justiție (CJUE) în care o asociație din Franța a acuzat platforma că desfășoară activități de agent imobiliar și ar trebui să dețină un card profesional în acest sens, conform legislației franceze. CJUE a decis că platforma desfășoară servicii asimilate societății informaționale și nu poate fi obligată să dispună de acel card profesionist.

Curtea arată ”că un serviciu de intermediere care are ca obiect să pună în legătură, prin intermediul unei platforme electronice, în schimbul unei remunerații, potențiali chiriași cu locatori profesioniști sau neprofesioniști care propun prestații de cazare de scurtă durată, furnizând în același timp și un anumit număr de prestații accesorii acestui serviciu de intermediere, trebuie calificat drept <<serviciu al societății informaționale>> care intră sub incidența Directivei 2000/31 privind comerțul electronic”

Litigiul principal se înscrie în cadrul unei proceduri penale inițiate în Franța, ca urmare a unei plângeri cu constituire de parte civilă depuse împotriva Airbnb Ireland de Association pour un hébergement et un tourisme professionnel (AHTOP).


Airbnb Ireland este o societate irlandeză care administrează o platformă electronică care permite, cu plata unui comision, punerea în legătură, printre altele în Franța, a unor locatori profesioniști, precum și particulari care propun prestații de cazare de scurtă durată, cu persoane care caută acest tip de cazare. În plus, AIRBNB Ireland propune locatorilor menționați prestații accesorii, precum un cadru care definește conținutul ofertei lor, o asigurare de răspundere civilă, un instrument de estimare a prețului de închiriere sau servicii de plată referitoare la aceste prestații.

AHTOP care a depus plângere împotriva Airbnb Ireland susținea că această societate nu se limita la punerea în legătură a două părți prin intermediul platformei, ci desfășura o activitate de agent imobiliar fără a deține un card profesional, încălcând astfel așa-numita Lege „Hoguet”, aplicabilă în Franța activităților profesioniștilor din domeniul imobiliar.

La rândul său, Airbnb Ireland arăta că Directiva 2000/31 se opunea în orice caz acestei reglementări.


Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Deceniul banilor ieftini (dobânzi mici sau foarte mici la creditele pe termen lung)pentru state  tocmai s-a încheiat . A fost (sau ar fi fost) o perioadă extrem de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: