Parlamentul modificat, marți, prin lege, rectificarea bugetare adoptată de guvern și a modificat procentul de creștere a pensiilor de la 14 la 40%. Alte creșteri bugetare s-au adăugat la varianta adoptată la Cameră și trecută cu voturile majorității.
În aceste condiții, guvernul ar fi obligat, dacă președintele Iohannis promulgă acest proiect, să crească punctul de pensie cu 40%, așa cum prevede legea prorogată de Guvernul Orban.
Singura concesie a Parlamentului: la propunerea UDMR a fost eliminat (384 pentru, 1 împotrivă și 2 abțineri) pragul maxim de grad de înadtoare, coborât în comisii la 40% din PIB.
Legea votată în Parlament reprezintă un plus de cel puțin 2 miliarde de euro în 2020.
Deficitul bugetar ar putea sări de 11% din PIB în 2021
Majorarea punctului de pensie cu 40% de la 1 septembrie 2020 ar duce la o creștere a ponderii în PIB a cheltuielilor cu asistența socială cu peste 2 puncte procentuale în 2021, potrivit celor mai recente estimări ale Consiliului Fiscal.
Guvernul a decis cu ocazia celei de-a doua rectificări bugetare o majorare de 14% a punctului de pensie care ar presupune un efort bugetar important, de 3,6 miliarde de lei în anul 2020 și respectiv 10,92 miliarde de lei în anul 2021.
Pe de altă parte, majorarea cu doar 14% a punctului de pensie ar fi menținut ponderea acestor cheltuieli, raportate la PIB, la nivelul de acum, admițând că prognozele CNSP privind evoluția economiei se vor dovedi corecte, a subliniat instituția.
BNR a atras atenția luni că majorarea punctului de pensie cu 40% ar duce la creşterea deficitului bugetar peste 11% din PIB în 2021.
”Guvernul va ataca la CCR această lege, de asemenea nu vom accepta sub nicio formă aceste majorări fără fundament”, a declarat marți Ludovic Orban.
Coaliția ”dărniciei”: PSD-UDMR-ProRomânia-ALDE
Lista celorlalte amendamente PSD impuse în Parlament, care produc un impact bugetar suplimentar, sunt:
- A fost abrogat amendamentul prin care creșterea salariilor profesorilor este amânată până în 2021. Și în cazul acestui amendament, dacă legea trece de votul din plen, programat săptămâna viitoare, intră în vigoare legea care prevede majorarea salariilor profesorilor de la 1 septembrie 2020.
- Au fost majorate sumele repartizate administrațiilor locale cu 1,5 miliarde de lei, iar pentru municipiile reşedinţă de judeţ se alocă suplimentar 500 de milioane de lei, care urmează să fie repartizaţi în mod egal, indiferent de culoarea politică a administraţiei locale.
- Bugetul Ministerului Agriculturii a fost suplimentat cu 67 milioane de lei. Banii sunt destinati finanţării Programului de realizare a sistemului naţional antigrindină şi de creştere a precipitaţiilor.
- A fost alocată o sumă suplimentară de 400 de milioane de lei pentru programul Start Up Nation.
- A fost suplimentat bugetul Secretariatului de Stat pentru Culte cu 20 de milioane de lei pentru continuarea lucrărilor la Catedrala Mântuirii Neamului, sursa de finanţare fiind Fondul de rezervă al Guvernului.
- A fost alocat un supliment de 5,635 milioane de lei la bugetul Camerei Deputaţilor, pentru a achiziţiona echipamente necesare dotării birourilor parlamentare din teritoriu, la schimbarea legislaturii.PNL a anunțat că va Contesta la CCR proiectul rectificării adoptat în Parlament din cauză că modificările nu sunt susținute cu identificarea surselor de finanțare ale noilor cheltuieli, așa cum prevede legea.
5 răspunsuri
Ha, ha, ha!
Creșterea cu 40% a punct de pensie este cuprinsă în bugetul pe 2020. Logic, această creștere nu poate influența deficitul. Poate vreți să spuneți că incompetența Guvernului în gestionarea cheltuelilor publice a dus la această anomalie bugetară.
În bugetul pe 2020 Nu erau trecute miliardele pentru ajutoare de pandemie – de la plata somajului tehnic, ajutoarele pentru companii, amânarea plății taxelor pentru immuri etc etc.
Este adevărat că miliardele cheltuite în pandemie au dus la creșterea deficitului dar, în niciun caz, majorarea pct. pensie care era cuprins în deficitul bugetului pe 2020.
Cu alte cuvinte, Guvernul a fost incompetent si a platit costul crizei Covid, nu?
Evident ca veniturile, implicit colectarile imbunatatite, dar nu am gasit guvern in Romania sa faca asta.
75% din bugetul Romaniei se duce pe protectie sociala, pensii si salarii. Ori marim colectarea cu cel putin 10 puncte procentuale, raportat la PIB, ori ajustam salariile, pensiile si protectia sociala la veniturile actuale.