miercuri

24 aprilie, 2024

4 iulie, 2012

Birourile Permanente ale Parlamentului se întrunesc miercuri la ora 17,00 pentru a analiza documentația întocmită de parlamentari USL privind suspendarea președintelui Traian Băsescu.

Potrivit lui Viorel Hrebenciuc, documentul, întocmit de juriștii USL, are 17 pagini și se referă la acțiunile lui Traian Băsescu de la începerea mandatului, din 2009.

Noul președinte al Camerei deputaților, Valeriu Zgonea, a declarat că pe ordinea de zi a Bitorurilor Permanente figurează cererea grupurilor parlamentare PSD şi PNL pentru convocarea unei sesiuni extraordinare în perioada 5-6 iulie (joi și vineri), având ca subiect propunerea de suspendare din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu.


Potrivit unor surse parlamentare citate de MEDIAFAX, plenul reunit va citi şi va dezbate, joi, începând cu ora 9.00, cererea de suspendare din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu, la şedinţă urmând a fi invitat şi şeful statului.

După dezbaterea cererii de suspendare, documentul va fi trimis la Curtea Constituţională, cu solicitarea ca aceasta să dea aviz în 24 de ore, astfel ca vineri plenul reunit să poată vota cererea de suspendare din funcţie a preşedintelui. Avizul Curții Constituționale este, în acest caz, pur consultativ. Dacă Curtea Constituțională nu răspunde în termenul dat de parlament, acesta poate ignora avizul acesteia.

De altfel potrivit unei Ordonanțe de urgență adoptate miercuri dimineață de guvernul Ponta și publicată câteva ore mai târziu în Monitorul Oficial, prin care sunt restrânse prerogativele Curții Constituționale referitoare la deciziile Parlamentului, Curtea nu se va mai putea pronunța, ca până acum, și după votul de suspendare pe care-l dă parlamentul.

Potrivit Constituţiei, dacă propunerea de suspendare din funcţie este aprobată, în cel mult 30 de zile se organizează un referendum pentru demiterea Preşedintelui.


Surse parlamentare au mai precizat că USL doreşte ca referendumul să se desfăşoare cât mai repede, astfel că, cel mai probabil, organizarea acestuia va avea loc în cel mult două săptămâni după votul din plenul reunit al Parlamentului, pentru ca Traian Băsescu să aibă la dispoziţie cât mai puţin timp pentru campanie.

Conform Regulamentului şedinţelor comune ale Senatului şi Camerei Deputaţilor, propunerea de suspendare din funcţie a Preşedintelui României în cazul săvârşirii de către acesta a unor fapte grave prin care încalcă prevederile Constituţiei, făcută de cel puţin o treime din numărul deputaţilor şi senatorilor, se depune concomitent la Birourile permanente ale Camerelor Parlamentului.

Birourile permanente, sub semnătura preşedinţilor, comunică neîntârziat această propunere Preşedintelui României, precizându-se totodată data şi locul şedinţei comune a Camerelor.

Preşedintele care conduce şedinţa comună, după prezentarea propunerii de suspendare din funcţie şi ascultarea explicaţiilor şefului statului, consultă deputaţii şi senatorii dacă datele existente sunt suficiente pentru a fi sesizată Curtea Constituţională sau dacă este necesară constituirea unei comisii comune de anchetă. Hotărârea se ia cu majoritatea voturilor din numărul total al deputaţilor şi senatorilor.

În cazul în care s-a apreciat că datele sunt suficiente, propunerea de suspendare, însoţită de informaţiile necesare, se trimite de îndată, de către preşedintele care a condus şedinţa comună, Curţii Constituţionale spre consultare, menţionându-se şi termenul până la care aceasta trebuie să se pronunţe.

În termen de 24 de ore de la primirea avizului Curţii Constituţionale, Camerele Parlamentului se întrunesc în şedinţă comună pentru a hotărî asupra propunerii de suspendare din funcţie.

Pe perioada vacanței funcției prezidențiale, în cazul că președintele va fi demis prin referendum, poziția va fi ocupată de președintele Senatului, Crin Antonescu. În termen de 3 luni de la vacantarea funcției se organizează alegeri prezidențiale anticipate.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: