luni

15 iulie, 2024

11 martie, 2024

În ultimii 15 ani, aproape 17 milioane de euro au fost achitate de statul român deținuților care au câştigat despăgubiri la CEDO din cauza supraaglomerării din închisori, a declarat luni, directorul general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP), Dan Halchin. Procentul cauzelor câștigate pe această speță este de 2 – 3%, conform oficialului.

„În ultimii 15 ani, în sistemul penitenciar au fost deţinute 160.000 de persoane private de libertate. Dintre acestea, în ultimii 15 ani, au câştigat la CEDO despăgubiri în media sumei de 4.000 – 5.000 de euro 4.300 de foste persoane private de libertate, 4.300 raportat la 160.000, iar suma totală pe care statul român a plătit-o, până în acest moment, din evidenţele pe care le are Administraţia Naţională a Penitenciarelor la dispoziţie, este de 16,8 milioane de euro. (…) Procentul cauzelor câştigate la CEDO este în marja 2 – 3%”, a declarat Halchin, la prezentarea bilanţului activităţii ANP în 2023.

Supraaglomerarea din penitenciare, o problemă încă nerezolvată

El a menţionat că, anul trecut, ANP a avut printre priorităţi combaterea supraaglomerării. „Acest fenomen încă se mai regăseşte la nivelul sistemului penitenciar, deşi este într-o continuă ameliorare şi în anul supus analizei, ca şi în 2022, eforturile în această direcţie au presupus două tipuri de măsuri – o măsură de ordin administrativ, care presupune transferuri, transferurile persoanelor private de libertate în interiorul, să spunem, subdiviziunii unităţilor de acelaşi regim şi, după cum observăm, am avut 3.400 de transferuri sau 3.600 de transferuri în 2023, în comparaţie cu 2.800 în 2022, iar a doua direcţie de acţiune în sensul combaterii supraaglomerării este, în mod evident, dezvoltarea fizică a sistemului penitenciar”, a explicat Dan Halchin.


Şeful ANP a amintit că Guvernul a aprobat un memorandum cu măsuri de extindere a infrastructurii penitenciare. „Practic, în intervalul 2022 – 2025, documentul programatic spune că trebuie să ne mărim capacitatea cu 7.800 de noi locuri de cazare. După eforturi realmente extraordinare, s-a reuşit, pentru al treilea an consecutiv, respectarea acestei planificări. Cu alte cuvinte, în 2023 au fost programate a fi date în folosinţă un număr de 1.275 de noi locuri, au fost date 1.282”, a menţionat Halchin.

1.000 de fugari repatriați în 2023

Anul trecut au fost repatriaţi un număr de aproximativ 1.000 de fugari, lucru ce nu s-ar fi întâmplat dacă situația din penitenciare ar fi chiar așa de gravă precum cea vehiculată de diferiți condamnați. „Condiţiile din sistemul penitenciar românesc nu sunt nici pe departe aşa cum sunt clamate sau blamate de unele persoane care se află în anvergura unui proces penal sau a altuia. Se poate trage concluzia că, în ipoteza în care condiţiile de detenţie ar fi fost necorespunzătoare sau dacă noi am fi făcut ceva incorect în sistemul penitenciar, instanţele internaţionale din ţările cu care cooperăm n-ar fi luat decizia repatrierii unui număr atât de semnificativ de persoane care să-şi execute pedeapsa în România”, a susţinut Dan Halchin.

****


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: