Mai mult de jumătate dintre țările UE au decis să nu suplimenteze achizițiile de vaccin anti-coronavirus produs de Moderna, conform unui program de livrare dat publicității de guvernul ungar, anunță Politico.
Șeful de cabinet al prim-ministrului maghiar Viktor Orbán a publicat duminică programul de livrare al vaccinurilor Moderna și două pagini ale acordului de cumpărare încheiat de UE cu Moderna, după ce partidele de opoziție au acuzat guvernul de la Budapesta că nu a cumpărat suficiente vaccinuri produse în Occident.
Ministrul Gergely Gulyás a confirmat duminică, într-o postare pe Facebook, că guvernul maghiar nu a achiziționat atâtea doze de Moderna cât ar fi putut din cauza faptului că dozele ar fi fost livrate prea târziu în 2021. Comanda lansată de guvernul de la Budapesta a fost de 1,7 milioane de doze de vaccin Moderna.
Comisia Europeană a încheiat 2 contracte de livrare cu Moderna pentru un total de 460 milioane de doze de vaccin. Primul contract a asigurat o livrare inițială de 80 de milioane de doze și posibilitatea achiziției suplimentare de alte 80 de milioane de doze. UE și-a exercitat dreptul de achiziție suplimentară în decembrie 2020. Ulterior, în februarie, Comisia a încheiat un al doilea contract cu Moderna, pentru încă 300 milioane de doze de vaccin.
Comenzile suplimentare pentru Moderna ar fi sosit într-un moment în care ar exista deja suficiente vaccinuri din alte surse, a scris pe Facebook ministrul Gulyás, care a precizat că Ungaria nu va primi toate cele 1,7 milioane de doze decât în al treilea trimestru al anului.
Programul de livrări, scrie Politico, confirmă faptul că o serie de țări din UE au ales în mod similar să nu achiziționeze nici una dintre dozele Moderna livrate UE în baza suplimentul solicitat companiei în decembrie 2020.
Potrivit documentului publicat de oficialul maghiar, 16 state au decis să nu ceară repartizarea de vaccin suplimentar Moderna: Ungaria, Polonia, România, Belgia, Grecia, Țările de Jos, Cehia, Bulgaria, Slovacia, Irlanda, Lituania, Slovenia, Letonia, Estonia, Cipru, Luxembourg și Malta. Alte 3 state au cerut cantități mai mici de vaccin decât puteau primi: Portugalia, Austria și Croația.
Același document arată că 2 state- Germania și Danemarca – au preferat să își suplimenteze comenzile: Germania, care ceruse inițial 14 milioane de doze, a cerut 35 de milioane, iar Danemarca a cerut a doua oară 5 milioane de vaccinuri, față de aproape 4 cât solicitase inițial.
Programul de livrări, care nu este datat, pare să arate livrările făcute de Moderna în baza primului contract cu UE, deci nu este clar dacă statele enumerate mai sus au făcut solicitările după momentul în care Comisia semnase al doilea contract cu Moderna.
Compania Moderna s-a angajat să livreze 10 milioane de doze de vaccin anti-covid în primul trimestru al anului 2021, câte 35 de milioane de doze în trimestrele 2 și 3. A doua tranșă de 80 de milioane de vaccinuri (tranșa suplimentară din primul contract) va fi livrată în trimestrul 3 2021. Din cel de-al doilea contract, primele 150 milioane de doze vor fi livrate în 2021, restul de 150 milioane în 2022.
Oficialul maghiar afirmă că Moderna livrează mult prea lent vaccinuri în Europa, precizând că stadiul real al livrărilor ”aratp mai rău” decât angajamentul original.
Ungaria este singurul stat membru UE care folosește pentru imunizarea populației atât vaccinuri produse în Occident, cât și vaccinuri produse în Rusia și China. Potrivit unui răspuns adresat Politico, guvernul maghiar afirmă că ”va fi capabl să asigure imunizarea întregii populații până la finalul lunii iulie” și să dețină rezerve de milioane de doze de vaccin anti-coronavirus.
Livrările de vaccin Moderna către UE au fost scăzute în februarie, uneori chiar și cu 25% mai puțin într-o săptămână. Un purtător de cuvânt al companiei a declarat Politico că țintele trimestriale de livrări vor fi atinse.