vineri

9 iunie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

7 decembrie, 2020

Banca Europeană de Investiţii (BEI) şi Fondul European de Investiţii (FEI) au lansat un mecanism de co-investiţii cu un buget de 150 de milioane de euro, pentru a sprijini companiile cu proiecte legate de inteligenţa artificială (AI).

Inițiativa vizează mai ales companiile aflate la început de drum și care investesc în dezvoltarea aplicațiilor AI, precum tehnologiile de robotică, Internet of Things și Blockchain, și este parte a Strategiei Digitale Europene, spune un comunicat al Comisiei Europene.

Prin colaborarea cu investitori privaţi, Banca Europeană de Investiţii preconizează că va sprijini aproximativ 20-30 de întreprinderi mici şi mijlocii în următorii 4 ani. Noile fonduri vor fi disponibile în UE şi în ţările asociate la programul Orizont 2020.


„Dacă Europa vrea să rămână competitivă și să conteze în crearea condițiilor de dezvoltare și de folosire a IA, asigurându-se totodată că se respectă valorile sale, are nevoie să participe la acest proces”, a declarat Teresa Czerwińska, vicepreșednitele Comisiei Europene.

Mecanismul se bazează pe expertiza BEI şi FEI în domeniu, dezvoltată prin intermediul actualului proiect-pilot privind inteligenţa artificială șitehnologia blockchain în valoare de 100 de milioane de euro prin programul InnovFin Equity şi în urma finanţărilor directe ale BEI prin intrsumentul de tip venture debt.

„Mecanismul de co-investiţii va sprijini în continuare companiile, astfel încât acestea să se poată dezvolta în UE prin proiectarea şi implementarea inteligenţei artificiale de încredere”, a declarat Thierry Breton, comisarul european pentru piaţa internă.

Oficialul european consideră că „Europa are tot ceea ce este necesar pentru a deveni un centru al dezvoltării de tehnologii de vârf în domeniul inteligenţei artificiale. Avem talente şi o avere de date industriale, care să ne ofere un avantaj comparativ important în AI, dacă le utilizăm cu înţelepciune. Punem în operă cadrul de amplificare a punctelor noastre forte şi de a consolida încrederea – inclusiv prin norme clare şi previzibile”.


Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

A apărut nr. 82 (al 19-lea, socotindu-se în sens invers) al revistei (exclusiv print) CRONICILE – Curs de Guvernare , sub titlul ”Înapoi, în improvizație”. Din cele 184 de pagini ale acestui

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: