duminică

28 aprilie, 2024

25 ianuarie, 2024

130 de profesori europeni de drept fiscal publică joi o scrisoare deschisă adresată comisarului pentru Economie, Paolo Gentiloni, cerând ”aplicarea omogenă” în interiorul Uniunii a legislației fiscale UE.

Scrisoarea conține chiar și o schiță de regulament a funcționării unei asemenea agenții europene.

Scrisoarea deschisă, în cele ce urmează, cu mențiunea că subtitlurile aparțin redacției:

Experții laudă inițiativa creării primei agenții cu competențe în domeniul fiscal: Autoritatea Vamală a UE


”Stimate comisar Gentiloni, noi, profesorii europeni de drept fiscal, am citit cu cel mai mare interes propunerea Comisiei din 17 mai 2023 pentru un Regulament de instituire a unui nou Cod Vamal al UE.

O astfel de propunere include 33 de articole care prevăd înființarea unei Autorități Vamale a UE (ECA) căreia îi vor fi încredințate încă de la început 15 „sarcini de bază” (Art. 208).

Este pentru prima dată când Comisia propune Parlamentului European și Consiliului să înființeze o agenție a UE în domeniul fiscalității.

Am citit că unul dintre motivele care au determinat Comisia să propună înființarea unei Autorități Vamale a UE este că actuala cooperare între administrațiile vamale naționale s-a dovedit insuficientă pentru a aborda problemele actuale în domeniul respectiv al dreptului UE: punerea în aplicare a legislației vamale a UE diferă în continuare între autoritățile naționale, nu există o evaluare centralizată a riscurilor de fraudă vamală și lipsește coordonarea controalelor.

Argumente pentru pasul următor – înființarea unei Agenții UE în materie fiscală


Motive foarte asemănătoare ar justifica, în opinia noastră, înființarea unei agenții a UE în domeniul fiscalității. Conform directivelor și reglementărilor UE în vigoare în prezent, administrațiile fiscale ale statelor membre fac deja schimb de un flux semnificativ de informații.

Cu toate acestea, potrivit Curții de Conturi a UE (Raportul special nr. 3/2021), astfel de informații sunt lipsite de calitate, precizie și exhaustivitate și adesea nu sunt utilizate în mod corespunzător, ceea ce are ca rezultat o pierdere importantă a veniturilor fiscale atât pentru bugetul național, cât și pentru bugetul UE.

În plus, există practici divergente în statele membre în ceea ce privește punerea în aplicare a legislației fiscale a UE care reglementează impozitele armonizate și, în ciuda cooperării bilaterale și multilaterale de lungă durată între autoritățile fiscale naționale individuale, coordonarea controalelor fiscale asupra tranzacțiilor transfrontaliere taxabile pare încă limitată în absența unui cadru operațional reglementat la nivelul UE.

O Agenție Europeană pentru Cooperare Fiscală ar îmbunătăți semnificativ eficiența administrațiilor fiscale naționale

Prin urmare, credem cu tărie că înființarea unei Agenții Europene pentru Cooperare Fiscală va contribui în mare măsură la completarea acestor lacune și va îmbunătăți semnificativ atât implementarea omogenă a legislației fiscale a UE, cât și eficiența acțiunilor și controalelor administrațiilor fiscale naționale.

Într-o primă fază, sarcinile viitoarei Agenții Europene de Cooperare Fiscală ar consta doar în sprijinirea funcționării administrațiilor fiscale naționale și a cooperării între acestea.

În scopul de a vă propune un proiect de regulament UE, ne-am inspirat, pe lângă propunerea dumneavoastră privind înființarea Autorității Europene a Vămilor, din reglementările care guvernează alte autorități anterioare ale UE, respectiv Autoritatea Europeană a Muncii (ELA, cea mai cea recentă înființată în 2019) și cele trei autorități ale UE care operează în domeniul piețelor și instituțiilor financiare (ESMA, EBA și EIOPA).

Ce ar urma să facă agenția – propunere de regulament

Prin urmare, agenției i-ar fi încredințată în primul rând sarcina de a facilita schimbul de informații între administrațiile fiscale naționale și de a sprijini respectarea efectivă a acestora cu obligațiile de cooperare impuse acestora prin directivele și reglementările UE în vigoare în prezent, cum ar fi Regulamentul 904/2010 și rețeaua pentru TVA – EUROFISC, directiva 2011/16/UE pentru impozitele directe (CRS, hotărâri transfrontaliere, CBC Reporting…) și directiva 2010/24/UE privind asistența reciprocă pentru recuperarea creanțelor.

O a doua sarcină atribuită viitoarei agenții ar consta în coordonarea și sprijinirea controalelor simultane și a anchetelor comune, așa cum sunt deja prevăzute în reglementările și directivele UE existente, în domeniile de competența agenției.

De asemenea, Agenției i-ar putea fi atribuite sarcini legate de gestionarea operațională a unora dintre platformele informatice europene sau sistemele comune de comunicații care conțin date privind contribuabilii sau tranzacțiile impozabile care au fost instituite prin acte legislative ale UE în domeniul impozitelor armonizate și anume în domeniul TVA și al accizelor.

”Veriga lipsă” între OLLAF și EPPO

În cele din urmă, o Agenție Europeană de Cooperare Fiscală ar completa efectiv acțiunea celor două organisme UE (OLAF și EPPO) cărora de câțiva ani li s-au conferit competențe ample pentru protejarea intereselor financiare ale UE prin lupta împotriva fraudelor fiscale și prin urmărirea penală a delictelor fiscale.

Până în prezent, 35 de agenții și autorități au fost înființate prin reglementări UE care acoperă toate domeniile de intervenție ale Uniunii, cu excepția dreptului vamal și fiscal.

Toate aceste organisme ale UE au dovedit că îndeplinesc funcții extrem de utile pentru punerea în aplicare a politicilor și legislației Uniunii.

Aceste organisme UE au stabilit relații de cooperare foarte strânse cu toate administrațiile statelor membre care acționează în aceleași domenii de competență. Mulți funcționari publici naționali sunt detașați în fiecare an la agențiile UE pentru a îmbunătăți o astfel de cooperare fructuoasă.

Prin urmare, a venit momentul să aplicăm acest model instituțional și în domeniul legislației și politicii fiscale a UE, prin înființarea unei Agenții Europene de Cooperare Fiscală.”

***

(Citiți și: ”Impozitarea muncii: o comparație România vs. 16 state UE din punct de vedere al costului pentru angajator”)

(Citiți și: ”Ia-ți o oră de lectură: din cele 3 texte poți înțelege funcționarea, de-a lungul evoluției economiei liberale, a inevitabilului de zi cu zi:  fiscalitatea: a ta, a societății”)

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: