miercuri

12 iunie, 2024

17 mai, 2024

Miniştrii de externe din 13 ţări au avertizat Israelul, într-o scrisoare, împotriva unei vaste ofensive militare în oraşul Rafah din sudul Fâşiei Gaza, informează Agerpres, citând presa germană.

Publicaţia germană Süddeutsche Zeitung scrie în ediţia sa de vineri că semnatarii scrisorii au cerut, de asemenea, mai mult ajutor pentru populaţia palestiniană.

SUA, excepția notabilă din lista celor care solicită reținere Israel

Toţi miniştrii de externe din ţările care fac parte din Grupul celor şapte naţiuni puternic industrializate (G7 – Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie) au semnat scrisoarea de patru pagini datată miercuri, cu excepţia Statelor Unite. Acestora li s-au adăugat omologii lor din Australia, Danemarca, Finlanda, Olanda, Noua Zeelandă, Coreea de Sud şi Suedia.


În această scrisoare adresată ministrului de externe israelian Israel Katz, semnatarii subliniază dreptul Israelului la autoapărare şi condamnă atacurile teroriste comise de gruparea Hamas şi de alte grupări islamiste la 7 octombrie 2023.

În acelaşi timp, ei fac apel la guvernul premierului Benjamin Netanyahu să facă tot ce îi stă în putere pentru a atenua criza umanitară devastatoare şi care se înrăutăţeşte în Fâşia Gaza.

Potrivit Suddeutsche Zeitung, semnatarii apelului au cerut, de asemenea, Israelului să deschidă toate punctele de trecere a frontierei în zona de coastă pentru furnizarea de ajutoare, inclusiv punctul de trecere din Rafah cu Egiptul.

În urmă cu puţin peste o săptămână, armata israeliană a avansat dinspre est spre Rafah, în pofida avertismentelor internaţionale puternice. De atunci, armata controlează şi partea palestiniană a punctului de trecere a frontierei din Gaza către Egipt.


Importantul punct de trecere a frontierei a fost închis pentru ajutorul umanitar, Israelul şi Egiptul dând vina unul pe altul pentru această situaţie.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: