Peste 11.000 de oameni de ştiinţă din 153 de ţări au semnat o declarație prin care atrag atenția că planeta se află într-o situație de „urgenţă climatică” și că s-ar putea ajunge la „suferinţe nespuse” dacă nu se iau măsuri imediate pentru conservarea biosferei.
“Declarăm în mod clar și fără echivoc faptul că planeta Pământ se află în stare de urgență climatică,” precizează apelul celor peste 11.000 de oameni de știință, care consideră că „au obligaţia morală de a avertiza clar umanitatea cu privire la o mare ameninţare existenţială”.
„Criza climatică a sosit şi accelerează mai repede decât se aşteptau cei mai mulţi oameni de ştiinţă”, avertizează apelul. “Este mult mai gravă decât se anticipa, amenințând ecosistemele naturale și soarta omenirii”.
În opinia semnatarilor există posibilitate reducerii, în șase pași, a celor mai grave efecte ale schimbărilor climatice:
- înlocuirea combustibililor fosili cu energii regenerabile
- reducerea emisiilor unor poluanţi precum metanul
- protejarea ecosistemelor
- consumarea în principal a alimentelor pe bază de plante, mai puțin a cărnii
- o economie fără carbon
- stabilizarea populaţiei
Îngrijorările oamenilor de știință se bazează pe informații și analize realizate timp de mai multe decenii, care arată aceleași trenduri ce converg spre agravarea situației:
- creșterea vertiginoasă a consumului de carne
- despăduririle accelerate (în special în pădurea amazoniană)
- rata nașterilor (numărul locuitorilor planetei crește cu aproximativ 80 de milioane, anual)
- emisiile de carbon
„Lucrurile stau rău, dar nu sunt fără speranță,” a declarat Thomas Newsome, de la Universitatea Sydney, pentru ScienceAlert. „Putem lua măsuri pentru a rezolva urgența climatică. Trebuie doar să-i facem pe cei aflați la putere să asculte,” a adăugat el.