Managerii din industriile auto și de petrol & gaze din România, Slovacia și Ungaria cred că existența a 96 de ocupații este expusă la risc din cauza revoluției digitale, potrivit unui studiu privind impactul tehnologiei realizat de KPMG și IPSOS și lansat de Confederația patronală Concordia.
Studiul relevă și direcțiile de migrare a forței de muncă în interiorul și în afara companiei.
Deși unele rezultate ale sondajului par contradictorii, ele relevă încă un anume grad de derută în fața provocărilor:
- aproape două treimi (64%) dintre cei 1.713 de angajați intervievați știu cât de importantă e tehnologia, dar doar 5% dintre lucrătorii intervievați au fost de acord că industriile lor nu mai au nevoie de toți angajații actuali pentru a performa.
- 6 din 10 angajați apreciază schimbările tehnologice ca fiind necesare și că implementarea lor se face într-un ritm potrivit.
- totuși, mai mult de o treime (35%) simt că ritmul este prea rapid și mai puțin de 10% (în principal în industria petrolului și gazelor) cred că este cumva prea lent.
Angajații din industria Auto resimt mai mult creșterea influenței tehnologiei în industria lor comparativ cu lucrătorii din industria de Petrol și Gaze: 61% din angajații industriei Auto consideră că schimbările sunt deja prezente în industria lor, comparativ cu 53% dintre angajații care lucrează în domeniul Petrol și Gaze.
Percepția efectelor digitalizării
Cei care lucrează în industria Auto consideră că tehnologia este importantă (62%), însă sunt îngrijorați atât de problemele pe lanțul de aprovizionare (peste 50%), cât și de relevanța produselor din portofoliul actual (38%) și de scăderea cererii (18%).
Angajații din Petrol și Gaze, pe de altă parte, sunt de părere că tehnologia este mult mai importantă (82%), este nevoie de diversificarea portofoliului de produse (25%) și că industria lor are în continuare nevoie de forță de muncă.
Spre deosebire de angajații din industria Auto, doar 7% dintre cei din Petrol și Gaze sunt de părere că industria lor se confruntă cu o scădere a cererii pe piață.
Șase din zece angajați din cele două industrii sunt de acord că schimbările din domeniul lor de activitate sunt deja vizibile și prezente.
Chiar dacă mai mult de jumătate dintre respondenți s-au declarat de acord cu ideea că industriile lor sunt deja în schimbare, studiul a reliefat faptul că orizontul schimbării este diferit pentru fiecare angajat și industrie și percepția iminenței schimbărilor este nuanțată.
De asemeni, angajații din ambele industrii sunt conștienți, în marea lor majoritate (97-98%), de beneficiile progresului tehnologic în munca lor, perspectivele diferă în funcție de industrie.
Spre ce meserii se poate migra
Studiul a identificat abilitățile de care nu va mai fi nevoie în viitor. Au fost identificate și eventualele direcții ale migrării forței de muncă. Astfel, în industria auto:
Principalele oportunități de migrare pentru ocupanții posturilor analizate din sectorul Petrol și Gaze,
identificate de supervizorii direcți ai posturilor analizate, includ:
În industria auto, deja avansată din punct de vedere al adopției de tehnologie, liderii companiilor intervievate anticipează că digitalizarea și automatizarea se va intensifica.
Și în Petrol & Gaze se vorbește despre accelerare, dar cu o diversitate a opiniilor privind ritmul adopției, de la accelerare într-un ritm moderat, pe termen mediu, gradual până la o accelerare mai rapidă determinată de schimbările din piață.
Pentru mai multe detalii despre cercetare, vă puteți conecta pe 30 iunie, de la 15.00, pe pagina Facebook Concordia la webinarul “Impactul tehnologiei asupra a două sectoare din România: Auto și Petrol & Gaze”.
***