fbpx Modifica setari cookieuri

La obiect

Problemele versiunii românești a legii muncii flexibile: NEînțelegeri Sindicate – Patronate – Guvern în chestiunea protecției angajaților. Cum procedează alte țări UE

Guvernul urmează să adopte în această săptămână reglementările pentru introducerea muncii flexibile, un proiect ce a generat nemulțumiri puternice din partea sindicatelor. Acestea reclamă că… Mai mult

06.07.2020

La obiect

Calculele relansării de 100 mld.E / Guvernul va putea finanța marele plan foarte simplu: respectând legea

România și-a bugetat, în ultimul deceniu, investiții de 98,9 miliarde de euro, nivel similar cu cel din planul de relansare anunțat miercuri de Guvernul Orban,… Mai mult

05.07.2020

La obiect

România a pierdut un milion de locuitori într-un deceniu

România a pierdut un milion de locuitori într-un deceniu, potrivit datelor comunicate de INS, corelate cu statistica oficială certificată de Eurostat din 2010 încoace. De… Mai mult

03.07.2020

La obiect

„Inflaţia industrială” a scăzut puternic. Atenție, însă, tendințe semnificative de creștere se mențin la bunuri de capital și bunuri de uz curent !

Indicele preţurilor producţiei industriale (IPPI) a scăzut cu aproape șapte puncte procentuale pe parcursul ultimelor cinci luni, de la 4,72% în ianuarie 2020 până la… Mai mult

02.07.2020

10 generali din SRI trec în rezervă. Coadă la pensionări, de teamă că din luna septembrie pensiile speciale vor fi mai mici

de Vladimir Ionescu 31.7.2017

Președintele Klaus Iohannis a semnat luni decretele de retragere din activitate a 10 generali din SRI.

SRI a transmis un comunicat prin care directorul Eduard Hellvig le mulțumește celor 10 generali care trec în rezervă pentru a primi o pensie mai mare:

”Astăzi, domnul director Eduard Hellvig a înaintat președintelui României propunerea de trecere în rezervă pentru 10 generali din cadrul SRI. Cu această ocazie, domnul director le-a mulțumit pentru întreaga carieră și pentru modul în care au înțeles să își facă datoria față de țară și cetățeni”.

Cine sunt ce 10 generali:

  • general de brigadă – cu o stea Zărnescu Daniel
  • general de brigadă – cu o stea Ceaușu Gheorghe
  • general de brigadă – cu o stea Cozma Sorin-Gabriel
  • general de brigadă – cu o stea Istode Elena
  • general de brigadă – cu o stea Stan Viorel-Adrian
  • general de brigadă – cu o stea Morgoș Marioara
  • general de brigadă – cu o stea Babiuc Vasilică
  • general de brigadă – cu o stea Văleanu Cornel
  • general de brigadă – cu o stea Posaștiuc Emilia-Cristina
  • general de brigadă – cu o stea Stoica Constantin-Marius

Valul de pensionări – provocat de teama că pensiile acordate începând cu 15 septembrie vor fi mai mici

Retragerea lor în rezervă are loc în contextul în care Guvernul a anunțat modificarea legii pensiilor militare, pentru că economia nu mai permite creșterile de până acum ale acestor venituri.

Până acum, oficialii s-au referit doar la modul de indexare anuală – pensiile speciale nu se vor mai actualiza cu 100% inflația și 50% din creșterea salariului real mediul pe economie, ci doar cu inflația.

Sindicatele din poliție susțin însă că, potrivit informațiilor lor, modificările vor fi mai multe,  vor cuprinde și creșterea vârstei de pensionare, și vor duce la diminuarea drepturilor militarilor care se vor pensiona după 15 septembrie când va intra în vigoare OUG pregătită de Ministerul Muncii.

Aceste lucruri se știau deja, așa încât în ultimele luni a existat un val impresionant de cereri de pensionare, la MApN, MAI, SRI etc.

Măsura privind pensiile speciale va fi elaborată sub forma unui OUG ce va fi adoptată săptămâna viitoare și va intra în vigoare de la 15 septembrie.

Lia Vasilescu, minsitrul Muncii, a explicat că pensiile militare actuale pot ajunge și la 120% din veniturile obținute în activitate, din această cauză numărul mare de pensionări în rândul militarilor, care preferă să iasă la pensie chiar și la 40 de ani.

“Foarte mulți dintre cei care sunt în sistem la ora actuală preferă să plece la o vârstă foarte mică în pensie, se întâmplă chiar și la 40 de ani, pentru că așa cum arată legislația la ora actuală poți ieși cu o pensie de 120% față de salariu, după care se actualizează pensia respectiva în funcție de creșterile salariale pe care le au cei care sunt activi. Se ia 85% din brut și se adaugă sporurile și iese cu mai mult decât are netul la pensie. (..) Pensia se actualizează întotdeauna în funcție de cei care sunt activi. Asta înseamnă că, dacă anul viitor vom crește salariile cu 25%, și le vom crește, fără niciun fel de dubii, în 2019 vor fi iarăși creșteri salariale de 25%, li se actualizează pensiile cu 25% sau cu cât cresc salariile celor care sunt în activitate”, a explicat Olguța Vasilescu, duminică.

Ministrul Apărării, Adrian Ţuţuianu, declara și el la România TV, că algoritmul de calcul al pensiilor militare nu se va schimba, se încearcă o limitare a creșterilor, în condițiile în care în sistem există pensii care ajung până la 35.000 lei pe lună.

Sindicatele din Poliție acuză însă că reglementarea ar urma să conțină intervenții legislative mai de amploare, inclusiv creșterea vârstei de pensionare. Oficialii de la Muncă și Armată au negat această modificare.

Sindicaliștii din MAI acuză: Dacă au pile, se pensionează și se reîncadrează

Dumitru Coarnă, liderul sindicatelor din Poliție, a declarat luni că în Ministerul de Interne s-a ajuns, în această goană pentru pensionare, la retrageri anticipate, cu mult înainte de a se ajunge la vechimea minimă, folosindu-se chiar și acte false:

Aici, la MAI, și-au pensionat toate pilele prin infracțiune, avem 30 oameni pensionați între 39 și 44 ani cu peste 10.000 lei, după care o parte dintre ei sunt angajați la dublu. Joi l-a pensionat, vineri l-a angajat. Cred că o să fac plângere penală, mă consult cu colegii mei, avem o ședință zilele astea. Fals, uz de fals, abuz în serviciu. Nu vârsta e marea problemă a legii, ci cuantumul.

Majoritatea polițiștilor întreabă: domnule, eu vreau să mai rămân, să ne garanteze și nouă cineva că nu se umblă la sistemul de calcul. Doamna ministru s-a ascuns sub masă pe legea salarizării, ne-a lăsat singuri, doamna Olguța Vasilescu ne-a fracturat. Povestea cu 10% aparține prim-ministrului Tudose”, a spus 

Cum se calculează pensia militarilor

Reamintim că pensia de serviciu a militarilor se calculează ca 80% din baza de calcul, bază de calcul ce se stabilește ca medie a tuturor veniturilor brute realizate în 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate, actualizate la data deschiderii drepturilor de pensie.

La această sumă medie se adaugă un spor de până la 15% în condiţiile stabilite prin ordin comun al conducătorilor instituţiilor din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi securităţii naţionale.

De asemenea, pentru fiecare an care depăşeşte vechimea de 25 de ani, la cuantumul pensiei se adaugă câte 1% din baza de calcul.

Ministrul Muncii: “Economia nu poate susține aceste creșteri”

Legea 223 a fost votat în 2015, la preisunile lui Gabriel Oprea, pe atunci lider al UNPR, fostă formațiune aflată la guvernare alături de PSD, și minsitru de Interne. Legea votată de social-democrați în 2015 a fost ajustată de Guvernul lui Dacian Cioloș, anul trecut, altfel s-ar fi ajuns ca un procent uriaș de pensionari militari să câștige în rezervă mai mult decât în activitate.

Acum, Lia Olguța Vasilescu, reprezentanta partidului care a votat în Parlament legea, spune că statul nu are bani suficienți pentru susținerea pensiilor speciale și anul viitor ar putea fi probleme:

“Nu ne-am apucat încă pe legea pensiilor pe partea de contributivitate, unde este absolut obligatoriu să facem creșterile pe care le avem în programul de guvernare.

Însă, după apariția legii salarizării, ne-am dat seama că, dacă nu corectăm sistemul, în sensul că lăsam pensiile de serviciu să se actualizeze cu ceea ce este la cei activi, vom ajunge într-o situație foarte neplăcută începând de anul viitor, pentru că, din păcate, economia nu poate să susțină astfel de creșteri.

Prin această Ordonanță de urgență, noi ne-am stabilit câteva principii.

În primul rând nu scădem nicio pensie aflată în plată.(…) Pentru a nu se spune că nu a existat predictibilitate în sistem, că ne-am bătut joc de oameni, ne-am hotărât ca termenul ei de intrare în vigoare să fie undeva la data de 15 septembrie.

Adică, cine vrea să iasă la pensie, poate să o facă începând de mâine până la data de 15 septembrie, însă trebuie să știe un lucru: că nu li se mai actualizează pensiile în raport cu salariile celor din activitate ci li se indexează cu rata inflației în fiecare an. Adică nu le înghețăm, le lăsăm să crească, dar cu rata inflației”, a explicat Olguța Vasilescu.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 31.7.2017

Lăsați un comentariu


Europa

Frontex: Balcanii de Vest au devenit în iunie cea mai activă rută de intrare în Europa a imigranților ilegali

Mariana Bechir

Balcanii de Vest au devenit în luna iunie cea mai activă rută de intrare ilegală în Europa, anunță Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și… Mai mult

Stiri

Beijing sancționează oficiali americani pentru ”amestec în treburile interne” ale Chinei

Razvan Diaconu

China a anunțat impunerea de sancțiuni asupra unor politicieni ai Partidului Republican american după ce Washingtonul a anunțat măsuri împotriva oficialilor chinezi acuzați de abuzuri… Mai mult

Stiri

România ar putea deveni un magnet pentru investiţii în zona de producţie – raport referitor la relocările europene din China

Vladimir Ionescu

Specialiştii vorbesc despre o relocare a unor capacităţi de producţie importante din Asia, în contextul modificării relației UE – China și al pandemiei Covid-19, iar… Mai mult

Stiri

Ministrul Educației: Șanse mici ca noul an școlar să înceapă în regim normal. Variantele posibile din septembrie

Vladimir Ionescu

Sunt șanse mici ca școala să înceapă în regim normal din toamnă, a declarat luni ministrul Educației, Monica Anisie. Autoritățile au stabilit pentru septembrie mai… Mai mult

Stiri

PSD blochează votul pe Legea carantinei

Vladimir Ionescu

Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat luni, după ședința CExN că legea carantineri nu va fi votată în Senat până nu vor veni… Mai mult

Europa

China accelerează implementarea 5G anunțând investiții record în tehnologia viitorului, în timp ce SUA și Europa luptă cu Covid-19,

Iulian Soare

În vreme ce atenția globală pare a fi absorbită aproape integral de criza coronavirus, Beijing-ul se concentrează la punerea în aplicare a unei politici care… Mai mult

Europa

Ungaria, încă un pas pe piața regională de energie – MVM cumpără operațiunile E.ON din Cehia

Iulian Soare

Grupul german de utilităţi E.ON a anunţat vânzarea operaţiunilor de retail în domeniul electricităţii şi gazelor naturale din Cehia către compania energetică de stat MVM… Mai mult