Berlinul s-a oferit să cheltuie un miliard de euro pentru a construi două terminale pentru gaze naturale lichefiate (LNG), în vederea unor eventuale importuri din SUA, dacă Casa Albă nu impune sancţiuni legate de proiectul gazoductului Nord Stream 2.
Propunerea a fost făcută de ministrul german al Finanțelor, Olaf Scholz, într-o scrisoare datată 7 august, trimisă secretarului american al Trezoreriei, Steven Mnuchin, potrivit săptămânalului Die Zeit, preluat de Reuters.
Washingtonul a refuzat propunerea și a anunţat ulterior sancţiuni pentru companiile implicate în construcţia gazoductului Nord Stream 2.
SUA şi mai multe state europene se opun insistent proiectului Nord Stream 2, susţinând că acesta va creşte dependenţa Europei de gazele naturale ruseşti şi va lipsi ţările de tranzit, precum Polonia şi Ucraina, de un argument important de negociere cu Moscova.
Totodată, politica americană de expansiune a exporturilor energetice se bazează pe rezervele importante de gaze naturale din urma exploatării zăcămintelor de şist.
Mai mulţi miniştri germani, inclusiv Olaf Scholz, au susținut deja că acesta este motivul pentru care Washingtonul se opune proiectului Nord Stream 2.
Industria Germaniei este dependentă de importurile de energie din Rusia.
În scrisoarea trimisă de Olaf Scholz şi consultată de Die Zeit, Olaf Scholz a promis că Germania va aloca un miliard de euro din fonduri publice pentru a construi terminale de gaze naturale lichefiat (LNG), dacă Washingtonul nu va impune sancţiuni pentru companiile implicate în Nord Stream 2.
„În schimb, SUA va permite ca lucrările de construcţie şi operarea conductei Nord Stream 2 să continue fără obstacole”, se spune în documentul citat. Terminalele LNG ar urma să fie construite pe coasta Mării Nordului.
Propunere a fost făcută înainte de otrăvirea opozantului Kremlinului Aleksei Navalnîi, care a declanșat un imens scandal care a generat presiuni, inclusiv din partea conservatorilor conduşi de Angela Merkel, pentru ca Berlinul să oprească proiectul Nord Stream 2.
Angela Merkel a declarat săptămâna aceasta că nu exclude consecinţe pentru noul gazoduct, dacă Moscova nu oferă răspunsurile aşteptate în cazul otrăvirii lui Aleksei Navalnîi.
Nord Stream 2 este aproape finalizat, dar lucrările au fost suspendate din cauza ameninţărilor cu sancţiunile SUA împotriva companiilor participante.