marți

25 iunie, 2024

13 martie, 2023

Din bugetul total de 4,34 miliarde de euro de care dispune Programul Educaţie şi Ocupare, anul acesta vor fi lansate 18 apeluri, din care 11 în domeniul educaţie şi șapte în domeniul capital uman, destinate creșterii ocupării tinerilor.

Cele 18 apeluri programate a fi lansate în cursul acestui an au un buget total de 1,15 miliarde de euro şi vor finanţa intervenţii care vizează activarea potenţialului antreprenorial al tinerilor – servicii integrate pentru ocupare, corelarea studiilor terţiare cu cerinţele de pe piaţa muncii, dezvoltarea şi implementarea unor programe universitare, stagii pentru studenţi, orientare în carieră şi formare profesională pentru persoanele cu nivel redus de educaţie, stagii de practică pentru elevii din învăţământul profesional şi tehnic, conform unui comunicat MIPE.

Calendarul acestor 11 apeluri programate pentru 2023:

  • primele opt apeluri de proiecte finanţate prin Programul Educaţie şi Ocupare vor fi lansate în cel de-al doilea trimestru al acestui an
  • alte șase apeluri sunt programate pentru perioada iunie – septembrie 2023
  • în ultimul trimestru al anului 2023 vor fi deschise 4 apeluri.

(Citește și: „The Net Zero Generation – Peste 60% din tinerii planetei nu vor avea competențele cerute pe piața muncii din 2030„)


”Ştim cu toţii care sunt efectele migraţiei forţei de muncă din România ultimilor ani. Suntem totodată conştienţi de faptul că deficitul actual de forţă de muncă nu poate fi recuperat decât prin investiţia în educaţie şi prin corelarea acesteia cu cerinţele angajatorilor. Programul Educaţie şi Ocupare ne deschide accesul la educaţie, formare şi calificare, dar şi acces pe piaţa muncii pentru tineri, sprijină persoanele inactive, şomerii de lungă durată şi persoanele din categoriile vulnerabile să se integreze pe piaţa muncii, oferă finanţare pentru învăţământul profesional şi tehnic, dar şi pentru formarea continuă a adulţilor. La finalul perioadei, vom avea 280.000 de tineri sprijiniţi să intre pe piaţa muncii. De asemenea, prin PEO vom oferi sprijin persoanelor vulnerabile să îşi continue educaţia şi să obţină calificare şi un loc de muncă. Programul Educaţie şi Ocupare va sprijini, în total, circa un milion de români să dobândească o educaţie şi să devină activi pe piaţa muncii, fiind pregătiţi pentru meseriile pe care avansul tehnologic le aduse”, a declarat ministrul Marcel Boloş, citat în comunicat.

”Prioritizarea intervenţiilor a pornit de la nevoia de investiţii pentru creşterea accesului la ocupare, pentru anticiparea nevoilor de competenţe şi furnizarea de măsuri pentru tranziţii şi mobilitate pe piaţa muncii, precum si din nevoia de a crea un sistem de educaţie accesibil pentru toate categoriile de elevi şi studenţi, relevant pentru piaţa muncii şi stimulativ pentru învăţarea pe tot parcursul”, arată comunicatul MIPE.

***


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: