vineri

19 aprilie, 2024

15 aprilie, 2013

Gospodăriile bogate ar putea fi nevoite să suporte o nouă taxă pe proprietate şi alte bunuri, conform unor planuri pe care le face Germania pentru a ajuta zona euro, relatează The Telegraph.

Consilieri ai cancelarului german Angela Merkel au propus şi susţin această măsură ca gospodăriile înstărite să plătească preţul oricăror împrumuturi pe care le fac ţările cu probleme financiare din zona euro.

Propunerea vine din partea Consiliului de experţi economici ai Germaniei şi se referă la impunerea unor taxe în ţări precum Spania, în cazul în care guvernul spaniol ar trebui să ceară un nou împrumut.


Consiliul, cunoscut sub numele de „Cei cinci înţelepţi” este folosit adesea pentru a testa noi politici, care apoi sunt adoptate oficial. Sugestia nemţilor este cel mai recent semn că Germania încearcă să impună reguli şi mai dure ţărilor cu economii cu probleme din sudul Europei, în schimbul oferirii sprijinului financiar aşteptat.

Pe lângă faptul că ar putea creşte tensiunile dintre Germania şi partenerii săi mai mici din sudul Europei, sugestia ar putea avea efecte asupra britanicilor care deşin case de vacanţe în acele ţări.

Circa 400.000 de britanici trăiesc sau au case de vacanţă în sudul Spaniei, ţară care suferă din cauza unei recesiuni profunde ce afectează finanţele publice şi necesită împrumuturi externe.

Personalităţi importante din Germania susţin că unii proprietari bogaţi din Spania, Portugalia sau Grecia au evitat până acum să plătească, aşa cum ar fi corect, contribuţia lor la salvarea zonei euro, lăsând întreaga povară pe umerii Germaniei.


Taxele pe proprietate sau alte bunuri ar însemna o schimbare importantă în abordarea Europei faţă de împrumuturile pentru membrii zonei euro.

Până acum, costurile pachetelor de întrajutorare pentru ţări ca Irlanda, Grecia şi Portugalia au căzut în mare măsură pe umerii celor care investesc bani în obligaţiunile acestor ţări sau, în cazul Ciprului, în conturile bancare de acolo.

Profesorul Peter Bofinger, consilier al Angelei Merkel, spune că în loc de taxarea depozitelor bancare, guvernele UE ar trebui în viitor să impoziteze proprietăţile şi alte bunuri mai puţin mobile. „De exemplu, în următorii 10 ani, bogaţii ar trebui să renunţe la o parte a averii lor”, spune expertul.

Spania a fost nevoită anul trecut să ceară un împrumut pentru sectorul său bancar. În ciudate recentelor semne de progres, unii anaşişti cred că guvernul spaniol ar putea avea nevoie el însuşi de un împrumut pentru a-şi plăti datoriile.

The Telegraph aminteşte studiul BCE, care arată că bogaţii Europei nu sunt în nordul continentului, aşa cum se credea, ci în sud. Averea unui cipriot din clasa de mijloc este de 267.000 de euro, în timp ce o avere medie în Germania este în de doar 51.000 de euro; în Spania 183.000 de euro; în Italia 172.000 de euro,  102.000 de euro în Grecia şi 75.000 de euro în Portugalia.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: