vineri

26 aprilie, 2024

14 septembrie, 2017

Zapad (”Occident” – în traducere)-2017, descris în Occident drept cel mai mare exercițiu militar al forțelor ruse de la sfârșitul Războiului Rece- în ciuda datelor furnizate de Kremlin, care susține că numai 12.700 de militari ruși sunt angrenați în exercițiu, a început joi în Belarus, în enclava Kaliningrad și în mai multe regiuni din nord-vestul Rusiei.

Liderii NATO estimează, însă, că numărul militarilor angrenați în această desfăsurare de forțe ar putea depăși chiar 100.000.

Scenariul după care se va derula, între 14 și 20 septembrie, exercițiului este: Belarus este invadat de inamici proveniți din 3 state virtuale: Veishnoria, Vesbaria și Lubenia. Tandemul militar ruso-belarus va lupta cu adversarul care urmărește să submineze puterea guvernamentală de la Minsk și să transforme vestul Belarusului într-o fortăreață separatistă.


Zapad-2017 se desfășoară într-o perioadă în care și în Ucraina au loc exerciții militare, la care participă armata americană, iar în Suedia se execută manevre în care se simulează un atac fictiv din partea unui ”adversar mai mare și sofisticat”.

Pentagonul vede în aceste demonstrații militare de amploare un plan ascuns al Moscovei de a-și întări bastionul strategic Kaliningrad, aflat la granița baltică a NATO, iar oficiali ai Alianței Nord-Atlantice, experți și lideri politici europeni au atras în mod repetat atenția că Rusia încalcă prevederile de transparență ale Documentului de la Viena și că ar desfășura un număr de trupe mult mai mare decât cel raportat.

Ministerul rus al Apărării a dezmințit toate acuzațiile occidentului, precizând că exercițiile comune Zapad sunt unele care se desfășoară la fiecare 2 ani.


În ciuda acestor asigurări, Lituania și Letonia au avertizat că armata rusă folosește aceste ocazii pentru a strânge informații legate de sistemele lor de apărare, în special prin metoda ”încălcării accidentale” a spațiilor aeriene baltice de către aviația rusă.

Scenariul de care se teme Occidentul este că Rusia ar putea lăsa, după acest exercițiu, trupe și armament greu la granița cu țările baltice.

Linia oficială trasată de Kremlin în legătură cu exercițiul din 2017 vorbește de contra-terorism, Rusia și Belarus antrenându-se să se apere împotriva unor fictive grupări teroriste care ar penetra Belarus, Kaliningrad și Federația Rusă cu scopul executării unor atacuri și destabilizării celor 2 țări. ”Extremiștii” ar urma să beneficieze de asistență logistică externă și ar fi aprovizionați cu echipamente militare pe carea aerului și pe căi maritime.

Pentru a opri ”teroriștii”, armatele ruse și belaruse ar urma să trimită unități militare în zonele de acțiune ale grupărilor rebele și să le izoleze. Forțele terestre ar urma să primească sprijin aerian și maritim în derularea operațiunilor speciale.

Experții occidentali remarcă însă faptul că Rusia are o lungă tradiție de a folosi exerciții militare de amploare pentru a acoperi agresiuni în desfășurare. O analiză a Defence Procurement International reamintește 2 repere:

  • anul 2008, când exercițiul Kaykaz a prefigurat războiul ruso-georgian
  • anul 2014, când Rusia s-a folosit de un exercițiu militar pentru a trimite trupe în Crimeea

Acest ultim moment a marcat deteriorarea profundă a relațiilor NATO-Rusia, generând repoziționări semnificative pe flancul estic al NATO.

Potrivit unei analize Frankfurter Allgemeine Zeitung, Rusia a desfășurat în ultimii 2 ani mult mai multe exerciții militare decât NATO- doar în 2015 publicația germană contabilizează 50 de exerciții rusești și 12 ale NATO.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: