vineri

26 aprilie, 2024

24 octombrie, 2014

Primarul unui orășel din Ardeal (care a fost ales pe listele USL) se plânge unui candidat la președinție aflat în vizită (Monica Macovei) de presiunile pe care administrația centrală le face asupra primăriilor de-a se implica în raportările din ziua alegerilor.

Inițial edilul povestește despre ce ar fi spus vicepremierul Liviu Dragnea la Oradea (secundele 11-24), după care (de la secunda 25) afirmă că el însuși a fost presat pentru raportări la referendum.


Câteva considerații:

1,

Modificările aduse la sfârşitul anului trecut la organizăriea alegerilor fac posibilă, din punct de vedere tehnic, această implicare a administrației locale. După vechea legislație acest lucru nu era posibil.

Miza în noua legislație: primarii sau prefecţii sunt cei care stabilesc și întocmesc listele ”persoanele cu bună reputație” care vor suplini lipsa magistraților din secțiile de votare.

Iată cum au fost scoși magistrații din conducerea secțiilor de votare și cum a fost lăsată la mâna autorităţii locale numirea oamenilor :


La toate alegerile organizate în România până anul trecut, preşedinţii secţiilor de votare erau desemnaţi din rândurile magistraţilor şi juriştilor. Autoritatea Electorală Permanentă a modificat această prevedere astfel încât, începând din data de 21 noiembrie 2013, preşedinţia secţiei să poată fi asigurată inclusiv de către „persoane cu bună reputaţie în localitate”.

Potrivit ordinului semnat de preşedintele AEP, Ana Maria Pătru, pentru a fi trecute pe lista preşedinţilor de secţie de vot aceste persoane „cu bună reputaţie” trebuie să facă o cerere la Primărie sau la Prefectură şi trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:

a) are cetăţenia română;

b) cunoaşte limba română, scris şi vorbit;

c) are drept de vot;

d) are o stare de sănătate corespunzătoare îndeplinirii funcţiei;

e) nu are apartenenţă politică;

f) a absolvit studii superioare juridice;

g) nu se află într-unul din cazurile de incompatibilitate prevăzute de lege;

h) nu este urmărită penal, trimisă în judecată penală sau condamnată penal.

(3) Este înscrisă în listele prevăzute la art. 3 alin. (1) lit. c) persoana care a absolvit cel puţin învăţământul general obligatoriu (subl. red) şi îndeplineşte condiţiile stabilite la alin. (2) lit. a)-e), g) şi h).

Din martie 2014, în pregătirea alegerilor pentru Parlamentul European, prefecturile au cerut primăriilor să înceapă centralizarea „persoanelor cu bună reputaţie” care pot fi desemnate preşedinte al unei secţii de votare.

Descărcaţi AICI circulara trimisă de Prefectura Bihor primăriilor din judeţ

Presa locală a popularizat intens oportunitatea desemnării ca preşedinte al unei secţii de votare- un exemplu AICI.

2, Suspendarea pentru 45 de zile a legii traseismului a permis migrația a mii de aleși locali către partidele din actualul arc guvernamental.

3, Cei care cunosc cum funcționează infrastructura electorală (concepută, la nivel local, până la nivel de stradă) știu că raportările dese privind prezența la vot le sunt utile partidelor (tuturor partidelor) pentru gestionarea mobilizării – alegerile precedente arată că mobilizarea în momentele cheie ale zilei poate întoarce un rezeultat. Folosirea administrației locale oficiale crește eficiența și a raportărilor și a mobilizării în favoarea unui candidat sau a altuia.

***

Cum se raportează, legal, prezenţa la vot

Potrivit unor ghiduri video postate pe site-ul Biroului Electoral Central, preşedinţii secţiilor de votare au obligaţia să raporteze acestei instituţii, periodic, prezenţa la vot.

Modalitatea legală este următoarea:

  • birourile electorale ale secţiilor de votare furnizează în ziua alegerilor date privind prezenţa populaţiei, potrivit unui program stabilit de BEC, respectiv la orele 10.00, 13.00, 19.00 şi 21.00
  • preşedinţii secţiilor de votare primesc telefoane mobile dedicate distribuite de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS), aparate care vor fi folosite pentru transmiterea, prin SMS, a prezenţei la vot
  • preşedinţii birourilor secţiilor de votare pot transmite maximum trei mesaje cu datele solicitate pentru fiecare oră de raportare, în cel mult 30 de minute, fiind considerat corect ultimul SMS
  • telefoanele personale nu pot fi folosite pentru transmiterea acestor SMS-uri
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: