29 octombrie, 2024

Editura Club România continuă Seria de Caiete Documentare, cu lansarea cel de-al 9-lea volum, intitulat „România în OCDE”, dedicat procesului de aderare la organismul internațional care promovează „politici mai bune pentru vieți mai bune”.

Lucrarea, în coordonarea lui Marius Stoian, Ramona Jurubiță și Radu Puchiu se adresează deopotrivă mediului public și privat, fiind o resursă complexă de informații care urmăresc istoricul și procesul de transformare a viziunii organizației de-a lungul timpului.

Autorii și-au propus să ofere un amplu profil al acestei instituții unice în spațiul organismelor internaționale al cărui rol este de a oferi celor 38 de state membre propuneri de politici optime de dezvoltare și bune practici întemeiate pe date pentru a răspunde cât mai adaptat unui mediu internațional extrem de dinamic și cu multiple provocări.

Secretarul general al OCDE, contribuție specială în volum


Mathias Cormann, secretarul general al OCDE afirmă în cadrul contribuției sale speciale în volum că „astăzi, OCDE are o arie de membri mai largă, iar domeniul de aplicare al politicilor pe care le acoperim s-a extins, însă am păstrat angajamentul OECE de a facilita cooperarea internațională pentru creșterea bunăstării economice și sociale a oamenilor din cadrul membrilor noștri și dincolo de aceștia. Misiunea principală a OCDE este de a sprijini politici mai bune pentru vieți mai bune. Furnizăm dovezi, bune practici de politici și standarde globale în aproape toate domeniile de elaborare a politicilor economice, pe baza angajamentului nostru față de libertatea individuală, valorile democratice, statul de drept, protecția drepturilor omului și principiile economice bazate pe piață”.

Din perspectivă națională, aderarea României la OCDE reprezintă cel mai important obiectiv de politică externă, după aderarea la NATO și Uniunea Europeană, iar procesul pentru dobândirea calității de membru este asumat la nivelul clasei politice și administrației publice ca un proiect de țară cu efect transformator la nivelul societății românești.

Cronologia primelor interacțiuni ale administrației românești cu OCDE

Coordonatorii au dedicat un capitol semnificativ cronologiei primelor interacțiuni ale administrației românești cu OCDE, publicând prima scrisoare oficială prin care România și-a exprimat intenția de a deveni membru cu drepturi depline, pe parcursul mandatului prim-ministrului Adrian Năstase.

Acest demers este urmărit până în anul 2022, când procesul a fost reluat, iar o nouă scrisoare a fost înaintată sub mandatul premierului Nicolae Ciucă, moment în care România a fost invitată oficial să înceapă procesul de aderare.


„Emoțiile acelei zile de 25 ianuarie 2022 în care România aștepta votul celor 38 de state membre pentru a începe procesul de aderare cu noi membri sunt rememorate de ambasadorul Luca Niculescu în contribuția sa. Sunt momente istorice pentru dezvoltarea României, iar invitația de aderare încununează munca de peste 15 ani a diplomației, administrației și clasei politice românești  care a construit consensul necesar  în fața acestui obiectiv național.

Continuitate instituțională și politică

Cu sprijinul partenerilor de la Agerpres, am reușit să aducem în prim-plan, în volumul 2, cronologia acestui consens național, reflectată în știrile agenției naționale de presă, demonstrând fără echivoc că, indiferent de orientarea politică a guvernelor care s-au succedat, proiectul aderării României la OCDE a rămas o prioritate constantă.

Fiecare administrație a contribuit, într-un mod sau altul, la avansarea acestui dosar, care a rămas pe agenda oficialilor români, consolidând angajamentul nostru de a deveni parte din această comunitate globală de state, dedicată creșterii economice și prosperității durabile. Această continuitate instituțională și politică va reprezenta un pilon esențial pentru succesul procesului de aderare în anii ce vor urma, întărind locul României în peisajul internațional.

Este de notat că, în 2023 și premierul Marcel Ciolacu la preluarea mandatului a declarat explicit aderarea la OCDE ca „proiect de țară””, subliniază Marius Stoian, fondatorul Club România și inițiatorul Seriei Caiete Documentare.

Consens politic creat în jurul acestui demers

 La rândul său, Radu Puchiu, care a coordonat procesul național al aderării României la OCDE în 2017 apreciază consensul politic creat în jurul acestui demers, însă avertizează că acesta a fost doar primul pas al unui proces tehnic, nu politic, extrem de riguros și exigent la capătul căruia România poate aspira la o dezvoltare internă echitabilă și la o aliniere cu tendințele globale de creștere.

„Rar ai ocazia să lucrezi în mediul guvernamental la subiecte care să beneficieze de sprijin unanim. Am găsit uși deschise peste tot, de la Banca Națională la Administrația Prezidențială, de la Agențiile Guvernamentale la oameni politici care au ajutat cu cât au putut procesul. E ceva ce nu trebuie pierdut. Lecția pe care o las e următoarea: OCDE a fost și este proiectul care a unit eforturile naționale. Și este miraculos aproape ce putem face ca țară când aceste eforturi sunt conjugate. Aderarea la OCDE presupune alinierea la standardele și reglementările organizației, ceea ce poate accelera reformele interne necesare în diverse sectoare, inclusiv în justiție, economie sau protecția mediului. Fiind un proces extrem de tehnic, nu politic, este șansa României de a face acele reforme și de a lua măsurile nepopulare acum. După mine, aceasta este desprinderea finală de trecut. Un ciclu istoric încheiat, un altul care începe sub coordonatele dezvoltării”.

Beneficii concrete pe care le oferă calitatea de membru al OCDE

Din perspectiva beneficiilor concrete pe care le oferă calitatea de membru al OCDE, Ramona Jurubiță, menționează oportunitatea atragerii de investiții străine directe, însă atrage atenția că România trebuie să aibă o abordare mai coerentă și strategică pentru dezvoltarea acestui sector, cu atât mai mult cu cât pentru unele companii, aderarea la OCDE este una dintre condiţiile necesare pentru a investi într-o anumită ţară, fiind ca o garanţie pentru standarde economice şi legislative ridicate.

Analizând cele două rapoarte economice OCDE dedicate României, publicate în 2022 și în martie 2024, Jurubiță evidențiază provocările majore pe care țara noastră trebuie să le abordeze pentru a maximiza beneficiile aderării. Există un nucleu de 2-3 teme comune în rapoarte, pentru fiecare din cele 4-5 direcții majore urmărite în analiză, cu mențiunea importantă că perspectivele sunt diferite: la începutul anului 2022, după cea mai dificilă perioadă a pandemiei Covid, o parte din direcțiile de acțiune urmăreau diminuarea riscurilor viitoare în situații similare, respectiv implementarea eficientă a Planului National de Redresare și Reziliență

(PNRR); acum, în 2024, pe fondul tensiunilor geopolitice și mediului inflaționist din ultimii 2 ani, atenția se mută către anumite zone, respectiv: sustenabilitate fiscală (cu reformele aferente), securitate energetică și atenuarea problemelor privind mediul înconjurător”, explică Ramona Jurubiță.

Evenimentul de lansare, la care vor participa o parte dintre contributorii la volum  va avea loc joi, 31 octombrie, la Biblioteca Centrală Universitară „Carol I”.

***

Editura Club România-parte a grupului de reflecție Club România a lansat în 2018 un demers editorial unic pe piața de carte din România. Este vorba despre Seria de Caiete Documentare pe domenii strategice pentru dezvoltarea economiei și societății românești.

Până în prezent au fost lansate 9 volume cu peste 1000 de contributori și facilitatori din mediul de business, financiar, antreprenorial, academic și universitar românesc, studenți, doctoranzi, profesori români din marile universități din străinătate, consultanți din The Big Four, coordonatori care au participat la elaborarea strategiilor românești pe domenii, rețeaua de specialiști români din instituțiile și organismele internaționale-Banca Mondială, BERD, Comisia Europeană, Agenții și Autorități europene, institute de cercetare și dezvoltare, etc, experți români din mediul ONG național relevant și internațional, tineri lideri emergenți, inovatori cu rezultate confirmate, antreprenori, specialiști din cadrul companiilor naționale și private pe domenii, etc.

Marca Editura Club România este deținută de Asociația The Mentoring Project, iar produsele editoriale sunt realizate în regim nonprofit si distribuite gratuit în cadrul unor evenimente de lansare, forumuri, mese rotunde, precum și prin curier la solicitarea celor interesați.

Parteneri ai Seriei Caiete Documentare Club România:

BCR, Hidroelectrica, Raiffeisen Bank, Romgaz, Lidl, cec Bank, Renovatio, Heineken, Transelectrica, Grampet, PPC Energy, Exim Bank, KPMG, Provident, Banca Transilvania, Nuclearelectrica, OX2, Roca X, Infinity capital Investment, Concelex, BRD Asset Management, Bulboacă și Asociații

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: