vineri

26 aprilie, 2024

17 ianuarie, 2017

Președintele Klaus Iohannis a anunțat marți că a semnat cele două decrete care se referă la Florian Coldea: cel de eliberare din funcție și cel de trecere în rezervă.

În cadrul declarației de presă susținute la Palatul Cotroceni, Klaus Iohannis a amintit că, în aceste zile, s-a discutat mult în spațiul public, dar și în Parlament, despre serviciile secrete.

”Aceste discuții, la prima vedere, poate ar părea contraproductive, dar eu cred că e bine că s-a discutat despre serviciile secrete, despre locul și rolul lor, despre controlul parlamentar. Vreau însă să subliniez câteva lucruri importante. Este important să trasăm 2 linii roșii.


Una, cum relaționează serviciile la politică. Mai simplu, e bine sau nu ca ele să se implice în politică. Părerea mea este că nu este bine.

A doua linie roșie: cât de mult și cum se amestecă politicul în activitatea serviciilor secrete. Cum e cu politizarea serviciilor. Părerea mea este că nici aceasta nu e bună.

Daca vrem servicii puternice, care își fac treaba bine, și politicieni linistiti și multumiți de cum relaționeaza cu serviciile, e nevoie de un control parlamentar efectiv, eficient și transparent. Adică, Parlamentul trebuie să exercite un control puternic asupra serviciilor, dar nu un control partinic.

Nu se poate ca politica unui partid să definească modul în care se face controlul parlamentar pe servicii. E nevoie de negocieri între Putere și Opozitie. E nevoie să se implice și unii, și alții în aceste comisii.


Aceste lucruri ar fi bine să le ia în discuție noul Parlament și să le lămurească. Noul parlament are multă treabă în domeniul securității naționale.

Împreună cu consilierii mei am numărat încă o dată și am constatat că e nevoie de modernizarea a cel puțin 12 legi din domeniul securității naționale, care jumătate se referă la servicii. Iată un volum impresionant de muncă pentru Parlament”, a afirmat președintele Iohannis.

Cu referire la această nouă majoritate formată de PSD și ALDE, cu colaborarea UDMR, președintele Iohannis a precizat în discursul său că se află în fața ”unui examen de maturitate”.

”Această majoritate cred că va trebui să dovedească și în cea mult zvonită speță a amnistiei și grațierii dacă e matură sau mai are de lucru. Măsura maturității va fi felul în care abordează și legile Justiției, în special o posibilă abordare legislativa de tip amnistie și grațiere.

Ce majoritate vom avea? Încă nu știm. Deocamdat nu a facut nimic. A, a votat câteva promisiuni populiste din campanie, și-au pus niște șefi de comisii- asta a fost ușor.

Vom avea o majoritate care va vrea să dovedească că face jocurile în Parlament, care va dori să albească dosarele celor incriminați? Sau o majoritate matură, care înțelege că România e numai una și care va veni lângă președinte pentru ca împreună ăa garanteze securitatea națională, statul de drept și împreună să dovedim că România e sigură pentru cetățeni, este o națiune puternică în corul celorlalte națiuni. Eu îmi doresc și aștept a doua variantă” a afirmat președintele Iohannis.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: