vineri

3 mai, 2024

5 august, 2018

Parchetul General a făcut public, vineri, un protocol de colaborare încheiat în 2015 cu Departamentul de Informații și Protecție Internă (DIPI), din cadrul MAI.

Documentul este similar celor încheiate de SRI cu Parchetul General și alte instituții.

El detaliază funcționarea echipelor operative comune, și are ca scop ”prevenirea şi combaterea infracţiunilor contra securităţii naţionale ce pot avea corespondent în ameninţări la adresa securităţii naţionale privind misiunile, personalul, patrimoniul şi informaţiile clasificate din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, actelor de terorism precum şi a altor infracţiuni grave potrivit legii”.


Semnatarii protocolului sunt sunt procurorul general de la acea dată, Tiberiu Nițu (propus de Victor ponta), și ministrul de Interne – Gabriel Oprea.

Documentul precizează că părţile nu au voie să vorbească despre această înţelegere.

„Schimbul de informaţii, date, documente şi materiale se efectuează la sediul unităţilor de parchet sau în locuri anume stabilite de conducătorii acestora şi şefii structurilor centrale sau teritoriale ale Departamenului, prin procurori şi ofiţeri anume desemnaţi, cu respectarea confidenţialităţii, respectiv a protecţiei informaţiilor clasificate”, mai menționează documentul.

Părţile se obligau să se informeze reciproc cu privire la datele sau informaţiile obţinute din activitatea specifică. „În cauze complexe sau ori de câte ori Părţile apreciază necesar, cooperarea efectivă se realizează pe baza unor planuri comune, cu precizarea sarcinilor concrete ce revin fiecăreia”, se arată în protocolul citat de Mediafax.


Alte mențiuni ale documentului:

  • La cerere sau din oficiu, părţile se informează reciproc şi oportun cu privire la datele sau informaţiile obţinute din activitatea specifică care pot prezenta interes pentru realizarea misiunilor celeilalte părţi.
  • „Atunci când consideră necesară introducerea în dosarele penale a acelor informaţii, documente sau materiale clasificate cu utilitate probatorie determinantă pentru soluţionarea unor cauze, puse la dispoziţie de Departament, Parchetul solicită acestuia. în scris şi argumentat, declasificarea.
  • în cadrul activităţilor de cooperare, Parchetul nu poate deconspira personalul, mijloacele, metodele, tehnica şi echipamentul de lucru, precum şi sursele secrete de informaţii ale Departamentului (…)
  • Părţile au obligaţia de a păstra, cu titlu permanent, confidenţialitatea asupra încheierii protocolului, precum şi a datelor înscrise în acesta sau rezultate în cadrul cooperării”, prevede protocolul.
  • Părţile vor asigura însuşirea, cunoaşterea temeinică şi aplicarea întocmai a prevederilor protocolului de către personalul propriu, inclusiv de către structurile/unităţile de parchet teritoriale şi serviciile de informaţii şi protecţie internă judeţene, în raport cu sarcinile ce le revin în aplicarea acestora.
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: