marți

30 aprilie, 2024

27 martie, 2015

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici
Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici

Premierul Victor Ponta a anunțat, vineri, că Eugen Teodorovici, acutalul ministru al Fondurilor europene, va prelua portofoliul Finanțelor, propunerea fiind deja acceptată de președintele Klaus Iohannis.

În locul lui Eugen Teodorovici, la Ministerul Fondurilor europene va fi numit Marius Nica, până în prezent, secretar general al Ministerului Muncii.

Șeful Executivului a declarat că propunerile au fost acceptate de președintele Klaus Iohannis, iar ceremonia de depunere a jurământului va avea loc luni, la Palatul Cotroceni, a ora 10.00.


Informație este confirmată printr-un comunicat de presă publicat pe site-ul președinției:

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, și prim-ministrul Victor Ponta au convenit în cursul unei întrevederi la Palatul Cotroceni asupra desemnării noului ministru de Finanțe în persoana domnului Eugen Teodorovici, ministrul Fondurilor Europene. La conducerea ministerului Fondurilor Europene va fi numit, în locul domnului Teodorovici, domnul Marius Nica. Luni, 30 martie a.c., la ora 10.00, cei doi miniștri vor depune jurământul la Palatul Cotroceni.

Victor Ponta a mai precizat că au fost transmise Parlamentului Codul Fiscal și Codul de Procedură Fiscală.

Eugen Teodorovici preia portofoliul rămas vacant după demisia lui Darius Vâlcov, care se află în prezent în arest la domiciliu, fiind anchetat pentru fapte de corupție.


Secretarul de stat în Ministerul Finanțelor Dan Manolescu, președintele Comisiei buget-finanțe din Camera Deputaților, Viorel Ștefan, consilierul premierului Cristian Socol au fost printre numele care au fost vechiculate de presă drept candidați pentru a prelua ministerul.

Ce lasă în urmă ministrul Teodorovici la Ministerul Fondurilor Europene

Eugen Teodorovici a preluat conducerea Ministerului Fondurilor Europene – o instituţie ale cărei puteri au sporit în timp şi au fost mai mari decât ale vechiului Minister al Afacerilor Europene condus de Leonard Orban – în decembrie 2012.
A devenit ministru din postura de consilier al premierului Victor Ponta şi în cei mai bine de doi ani de când s-a aflat la conducerea importantului minister a devenit unul dintre miniştrii cu putere sporită în Guvern.

Puterea i-a fost dată de faptul că, treptat, invocând o serie de deficienţe, a preluat în managementul MFE cea mai mare parte a programelor operaţionale, finanţate din fonduri europene.

Iar noua arhitectură a gestionării fondurilor europene, pentru perioada 2014-2020, MFE gestionează în continuare mare parte a programelor operaţionale, inclusiv cel de infrastructură mare. Iar asta înseamnă că MFE a ajuns să gestioneze şi cea mai mare parte a banilor europeni, peste 15 miliarde de euro.

  • Recorduri de absorbţie , pe baza proiectelor moștenite

În perioada mandatului lui Eugen Teodorovici la MFE, rata de absorbţie a crescut de la 8,53% (cât era la finalul anului 2012), la 53% cât este în prezent. O creştere care reprezintă mereu un contraargument al ministrului la criticile care i s-au adus.

Saltul spectaculos al procentului absorbţiei s-a datorat deblocării programelor operaţionale de resurse umane, competitivitate, transport, mediu, regional, ale căror plăţi fuseseră sistate de Comisia Europeană din cauza unor mari probleme. La eforturile de deblocare a situaţiei a contribuit în mare măsură şi fostul ministru, Leonard Orban, însă banii au intrat în ţara în timpul mandatului lui Eugen Teodorovici.

Acestuia i se pot atribui simplificări de proceduri şi modalităţi prin care accesarea banilor să fie mai uşoară în periodada de prelungire a exercitiului, precum şidecizia guvernului de a-i pune la dispoziţie sumele necesare plăţilor către beneficiari, prin diverse împrumuturi de la trezorerie.

Tot în timpul mandatului său a fost negociat acordul de parteneriat, documentul cadru care stabileşte obiectivele şi modul de cheltuire a banilor europeni în perioada 2014-2020.

Din cauza acestui document, trimis prea repede Comisiei Europene pentru consultări, după o insuficientă gândire strategică, a fost criticat şi împotriva sa opoziţia a introdus prima moţiune simplă.

Comisia a spus la acea vreme că „România nu a învăţat nimic din perioada 2007-2013”, că documentului îi lipseşte originalitatea, cei din minister ar fi copiat recomandările de ţară făcute de Comisie, şi este lipsit de viziune.

Opoziţia a folosit toate aceste argumente. În plus senatorii PNL şi PDL au criticat întârzierea semnării Acordului de Parteneriat situaţie generată de incapacitatea ministrului responsabil de a prezenta o strategie coerentă a României pentru aceste fonduri.  Moţiunea simplă nu a trecut de votul parlamentului.

O a doua moţiune împotriva ministrului Eugen Orlando Teodorovici a fost introdusă acumcâteva săptămâni. „Fondurile europene în guvernarea PSD – între Făt-Frumos şi Fata Morgana”, a fost titlul ei şi i se cerea ministrului să explice în faţa parlamentului problemele legate de absorbţia fondurilor.

Eugen Teodorovici şi-a propus ambiţioasa ţintă de 80% absorbţie până la finalul anului, şi implicit a perioadei de cheltuirea a fondurilor alocate pentru 2007-2013. În prezent, absorbţia este la 53%, iar aproape 30 de puncte procentuale par mai degrabă o ţină irealizabilă. O idee cu care ministrul Teodorovici nu este de acord.

  • Fonduri blocate pe două programe operaţionale

Însă ritmul în care banii europeni au intrat în România este lent, iar faptul că avem blocate plăţile pe o axa a programului de competitivitate şi plăţile pe cel de dezvoltare a resurselor umane nu ajută.

Abia la sfârşitul lunii mai preconiza ministrul Teodorovici că Bruxelles-ul ar putea debloca banii, iar România să trimită din nou facturi Comisiei, pe programul de dezvoltarea resurselor umane.

Şi totuşi, optimismul lui Eugen Teodorovici a rămas neclintit. Într-un interviu acordat cursddeguvernare.ro, acesta spunea nu doar că se va ajunge la rata de absorbţie de 80%, ci ea chiar se va depăşi. Acum lasă acest obiectiv ambiţios moştenire succesorului său.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: