miercuri

26 iunie, 2024

12 iunie, 2024

Camera inferioară a parlamentului elvețian a votat miercuri respingerea hotărârii CEDO prin care Bernei i se cerea să facă mai mult pentru a combate încălzirea globală. Decizia ar putea încuraja și alte țări să reziste influenței instanțelor internaționale, scrie Reuters.

În aprilie, CEDO a emis o hotărâre fără precedent în care concluziona că Berna a încălcat drepturile omului și pune în pericol viața reclamantelor (un grup de femei elvețiene în vârstă), întrucât nu face suficiente eforturi pentru combaterea schimbărilor climatice.

Camera inferioară a legislativului de la Berna a urmat miercuri exemplul forului superior și a adoptat o rezoluție de respingere a deciziei CEDO, acuzând instanța europeană de „activism judiciar”.

Rezoluția nu este obligatorie pentru guvern, a fost adoptată cu 111 de voturi „pentru” și 72 „împotrivă”, și precizează că Elveția, care se încălzește într-un ritm de două ori mai accelerat decât rata globală, nu are niciun motiv să ia măsuri suplimentare pentru a combate schimbările climatice, întrucât face suficiente lucruri în acest sens.

În timpul dezbaterii, parlamentarii au denunțat „interferența” instanței în democrația elvețiană, iar unul dintre ei a calificat hotărârea de la Strasbourg drept „eronată”.

La votul de miercuri au fost fost prezente și femei în vârstă care au declanșat procedura de la CEDO și au câștigat procesul.

Unul dintre parlamentarii Partidului Popular Elvețian de dreapta, care este cel mai mare partid din parlament, le-a umilit și ironizat pe femeile care au câștigat cazul la CEDO, acuzându-le că au intentat un proces „pentru că sunt un pic prea fierbinți vara”. Michael Graber, din cantonul Valais, s-a referit la argumentul lor potrivit căruia politicile climatice inadecvate ale guvernului le expun riscului de a muri în timpul valurilor de căldură.


„Este cu adevărat rușinos ceea ce tocmai s-a întâmplat”, a declarat Stefanie Brander (una dintre reclamantele de la CEDO), în vârstă de 68 de ani, tremurând de furie. „Este o insultă și o lipsă de respect față de drepturile noastre, care au fost confirmate de o instanță internațională”, a declarat ea pentru Reuters.

Decizia istorică a CEDO

CEDO a condamnat, în aprilie, pentru prima dată, un stat pentru încălcarea Convenției privind drepturile omului din cauza lipsei de măsuri pentru combaterea schimbărilor climatice. Elveția, țara condmnată marți, a fost acuzată de o asociație de femei în vârstă că nu face nimic împotriva schimbărilor climatice, deși aceste schimbări le afectează sănătatea. Două cazuri similare – înregistrate de un grup de tineri portughezi și de către un primar francez, au fost respinse anterior de instanța de la Strasbourg.

Cu o majoritate de 16 voturi la unu, CEDO a concluzionat că a existat o încălcare a articolului 8 (dreptul la respectarea vieții private și de familie) din Convenția privind drepturile omului și, în unanimitate, încălcarea articolului 6, referitor la accesul la o instanță.

Curtea afirmă astfel că articolul 8 consacră dreptul la o protecție efectivă, de către autoritățile statului, împotriva efectelor negative grave ale schimbărilor climatice asupra vieții, sănătății, bunăstării și calității vieții.


Cereri colective şi individuale

CEDO s-a pronunțat marți, pentru prima dată, în trei cazuri separate legate de schimbările climatice. În celelalte două cazuri, ea a declarat inadmisibile cererile formulate de tinerii portughezi împotriva Portugaliei și a altor 31 de țări precum și pe cea a unui fost primar ecologist din nordul Franței împotriva statului.

Cazul a fost introdus de „Vârstnicii pentru protecția climei” (2.500 de femei elvețiene în vârstă de 73 de ani în medie) și patru dintre membrii săi care au formulat și cereri individuale. Curtea a considerat că asociația este autorizată să acționeze în justiție în numele persoanelor care ar putea pretinde că schimbările climatice le aemnință atât sănătatea, cât și condițiile de viață.

Pentru cele patru reclamante individuale, Curtea a apreciat că acestea nu îndeplinesc criteriile referitoare la statutul victimelor și, prin urmare, a declarat cererile lor inadmisibile.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: