joi

25 aprilie, 2024

22 ianuarie, 2021

Declinul din ianuarie al indicelui PMI realizat de Markit confirmă o scădere a activității economice în zona euro anticipată pe primul trimestru, pe fondul restricțiilor impuse de autorități ca urmare a creșterii numărul de cazuri de COVID-19.

Indicele PMI s-a situat la 47,5 în ianuarie, față de 49,1 în decembrie, în contextul în care pragul de 50 separă contracția de creșterea activității economice.

”Având în vedere că este improbabil ca restricțiile să fie înlesnite prea curând, perspectivele pentru trimestrul întâi sunt nefavorabile, o recesiune fiind probabilă (scădere economică în două trimestre consecutive, n.r.)”, notează specialiștii de la Capital Economics într-o notă transmisă investitorilor.


Scăderea din ianuarie survine în special pe fondul contracției activității din sectorul serviciilor. Diferența dintre indicatorul aferent serviciilor și cel care vizează industria a atins cel mai ridicat nivel din istorie.
Astfel, cel dintâi a scăzut de la 46,4 în decembrie la 45 în ianuarie, în vreme ce indicatorul aferent industriei din zona euro a scăzut de la 56,3 în decembrie la 54,4 în această lună.

”Indicatorul privind industria a scăzut la rândul său, dar s-a menținut totuși la un nivel ridicat, sugerând că o țintire mai atentă a restricțiilor, față de măsurile impuse la debutul pandemiei, amortizează cu succes impactul pandemiei asupra economiei”, se arată în raportul capital Economics.

Indicele PMI din Germania, principalul partener comercial al României și motorul de creștere al zonei euro, a consemnat o scădere la cel mai redus nivel din ultimele șapte luni, 50,8 puncte, pe fondul scăderii zonei de servicii, afectate de restricțiile impuse în timpul sărbătorilor de iarnă. Indicele din Franța a scăzut sub pragul de 50, la 47 de puncte, atât serviciile cât și industria înregistrând o contracție a activității.

Datele de vineri confirmă scenariul unei evoluții în ”K” a economiei, anumite sectoare înregistrând creșteri, iar altele contracții, notează și economiștii ING.


”Având în vedere extinderea restricțiilor până cel puțin în februarie și descoperirea unor tulpini mai agresive ale virusului care riscă să aducă noi restricții, așteptați-vă ca acest tipar să continue”, avertizează economiștii băncii olandeze.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: