joi

19 mai, 2022

Ziua Z pentru Vladimir Putin: Întâlnire de 15 minute cu Barack Obama şi discuţie cu preşedintele Ucrainei

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

6 iunie, 2014

FOTO: Twitter purtatorul de cuvânt al cancelarului Merkel

Scopul lui Francois Hollande când i-a invitat pe liderii rus şi ucrainean la evenimentele aniversare din Normandia a fost atins: liderul de la Kremlin l-a întâlnit, pentru prima dată, pe noul preşedinte al Ucrainei.

În plus, întrebarea de pe buzele tuturor, dacă Vladimir Putin şi Barack Obama vor avea şi o discuţie tete-a-tete, şi-a găsit şi ea răspuns: cei doi au avut o discuţie de 10-15 minute, confirmată de Casa Albă.

Angela Merkel şi Francois Hollande i-au adus faţă în faţă pe Vladimir Putin şi Petro Poroşenko, pentru o discuţie de un sfert de oră, înainte de dejunul festiv care a avut loc cu ocazia Zilei Debarcării.


Preşedintele fracez, citat de Reuters, a spus că cei doi lideri est-europeni şi-au dat mâna şi au căzut de acord ca discuţiile privind încetarea focului între autorităţile ucrainene şi separatiştii pro-rusi să înceapă peste câteva zile.

Strângerea de mână este esenţială, aşa cum explicau anterior nişte diplomaţi, pentru că ea ar indica faptul că Rusia îl recunoaşte pe preşedintele ales al Ucrainei.

Cei doi au discutat şi despre paşii necesari calmării situaţiei din Ucraina şi despre recunoaşterea alegerii lui Petro Poroşenko drept preşedinte al Ucrainei. Nici chestiunile economice nu au fost ignorate, spun oficialii francezi.

“A fost o discuţie normală, serioasă între doi lideri”, a spus unul dintre oficialii francezi, adăugând că întâlnirea nu a fost una spontană, ci a fost pregătită câteva zile, dar a fost ţinută secretză până în momentul în care a avut loc.


“Este un progres salutat de Hollande, mai ales în această ocazie, simbolică pentru pacea pe continent”, a adăugat oficialul.

„Într-o scurtă conversaţie, atât Putin, cât şi Poroenko au cerut o oprirea imediată a vărsării de sânge în sudul Ucrainei şi a luptelor de ambele părţi – a forţelor armate ucrainene şi a suporterilor federalismului Ucrainei”, a spus şi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, citat de Ria Novosti.

Petro Poroşenko a fost invitatul personal al preşedintelui francez la evenimentele din Normandia, în încercarea de a sparge gheaţa între Moscova şi Kiev.

Angela Merkel i-a spus preşedintelui Putin că Rusia are “o mare responsabilitate” în Ucraina

Cancelarul german şi liderul de la Kremlin au avut vineri dimineaţa o întâlnire bileterală, în care Angela Merkel i-a amintit preşedintelui Putin că are “o mare responsabilitate” să aducă pacea în Ucraina, transmite serviciul de presă al guvernului german.

“În această discuţie, cancelarul i-a spus că acum, după alegerile recunoscute din Ucraina, timpul trebuie folosit pentru stabilizare, în special în estul Ucrainei. Iar în acastă discuţie a folosit ocazia de a-i reaminti Rusiei marea responsabilitate pentru realizarea acestui lucru”, a spus purtătorul de cuvânt al cancelarului.

Întâlnire tete-a-tete Obama-Putin

Un mare semn de întrebare şi-a găsit răspunsul vineri după-amiaza: liderii rus şi american au avut o discuţie preţ de 15 minute, prima faţă în faţă de la începerea crizei din Ucraina şi anexarea Crimeei la Federaţia Rusă.

Ei s-au întâlnit cu ocazia prânzului de la Castelul din Benouville, din Normandia. Cei doi au vorbit succint despre situaţia din Ucraina, a anunţat preşedinţia franceză. Casa Albă a confirmat întâlnirea “informală” şi a precizat că a durat 10-15 minute.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Pe de altă parte, şi purtătorul de cuvânt al Kievului a anunţat că cei doi lideri au avut o discuţie. “Putin şi Obama au vorbit despre reducerea imediată a violenţelor şi acţiunilor militare în Ucraina”, a spus purtătorul de cuvânt al kremlinului, citat de Russia Today.

21 de lideri mondiali au participat la ceremoniile organizate pentru celebrarea Zilei debarcării, printre ei fiind şi Regina Elisabeta II. În ciuda faptului că toţi au evocat colaborarea americano-europeană decisivă pentru victoria Aliaţilor împotriva nazismului, toate întâlnirile bilaterales-au concentrat asupra problemei momentului: situaţia din Ucraina, cea mai gravă criză a Europei din ultimii 20 de ani.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Andrew Kenningham (foto), economist-şef pentru Europa la Capital Economics, explică într-un interviu pentru CursdeGuvernare cum va reseta războiul obiectivele şi strategiile de dezvoltare pe care UE le bătuse...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: