sâmbătă

4 mai, 2024

9 martie, 2022

Chiar dacă bombardamentele pe timp de zi au încetat în mare parte miercuri, operațiunile de evacuare a civililor sunt șicanate de armata rusă. Rusia a anunţat un nou armistiţiu, miercuri, începând de la ora 09.00 până la ora 21.00 (ora Kiev), în vederea evacuării civililor din Kiev, Cernihiv, Harkov şi Mariupol.

Conducerea orașului Bucha, oraș aflat la nord de Kiev, a acuzat forțele ruse că blochează evacuarea oamenilor printr-un coridor de evacuare convenit anterior. „50 de autobuze sunt blocate de militarii ruși în parcare. Negocierile sunt în desfășurare pentru deblocarea coridorului”, a transmis consiliul local din Bucha, într-o scurtă postare pe Facebook.

Mariupol a devenit oraș-fantomă: rușii blochează și evacuarea și aprovizionarea

Oraș-port la Marea Azov, Mariupol, trece printr-o gravă criză umanitară. Peste 400.000 de oameni sunt „ținuți ostatici” de către forțele ruse care blochează ajutorul umanitar și evacuarea, a declarat ministrul de externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba.


Condițiile din Mariupol sunt descrise drept „apocaliptice”. Sute de mii de locuitori s-au adăpostit de bombardamentele rusești și atacurile cu rachete și sunt de mai bine de o săptămână fără apă, energie electrică sau încălzire. În oraș, semnalul pentru telefoanele mobile a fost întrerupt.

Foțele ruse au bombardat și o maternitate, din care au mai rămas doar ruinele (vezi video).

Herson – militarii ruși arestează civilii care protestează

Peste 400 de ucraineni care protestau împotriva forțelor ruse de ocupație din orașul Herson au fost reținuți, a anunțat comandamentul militar al forțelor ucrainene, anunță The Guardian

Din cauza rezistenței locuitorilor din Herson, forțele ruse încearcă să impună un regim administrativ polițienesc, a mai precizat comandamentul ucrainean.


Într-un video postat de Timofi Milovanov, profesor la Școala de Economie din Kiev, se vede o mulțime furioasă care protestează în oraș și se aud forcuri de armă. Timofi Milovanov susine că sunt focuri de avertisment trase de soldații ruși, însă protestatarii nu se lasă intimidați.

Trupele ruse, ținute pe loc de rezistența ucraineană

Forțele ruse nu au reușit să facă o pătrundere semnificativă în nordul Kievului, iar forțele ucrainene par să reușească să doboare avioane inamice, potrivit celor mai recente informații ale Ministerului britanic al Apărării.

„Luptele sunt în desfășurare la nord-vest de Kiev, forțele ruse nu reușesc să facă progrese semnificative. Apărarea antiaeriană ucraineană pare să fi avut un succes considerabil împotriva aeronavelor moderne de luptă ale Rusiei, împiedicându-le probabil să obțină orice grad de control al spațiului aerian,” arată ministerul.

Situația se repetă și în alte zone: ucrainenii au respins ofensiva rusă în Harkiv și Mikolaiv. În ciuda situației umanitare disperate, nici Mariupol nu a fost cucerit.

Marea Britanie crește ritmul livrărilor de armament

Marea Britanie își sporește furnizarea de sisteme de arme către Ucraina, ca „răspuns la alte acte de agresiune ale Rusiei”, a declarat miercuri ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace.

„Vom începe în curând livrarea unui lot de rachete antitanc Javelin”, a spus el, adăugând că toate armele sunt considerate „sisteme defensive” și sunt „calibrate pentru a nu escalada la un nivel strategic”. Regatul Unit a furnizat deja 3.615 de arme antitanc Ucrainei. De asemenea, Marea Britanie are în vedere să furnizeze Ucrainei rachete antiaeriene de mare viteză Starstreak „ca răspuns la cererea ucrainenilor”.

În paralel, secretarul general al NATO a avertizat că un atac rusesc asupra liniilor de aprovizionare ale națiunilor aliate care sprijină Ucraina cu arme și muniții ar reprezenta o escaladare periculoasă a războiului.

Noi estimări ONU privind refugiații

Numărul persoanelor care au fugit din Ucraina de la începutul invaziei ruse a ajuns la 2,1-2,2 milioane de persoane, a anunțat astăzi ONU.

Înaltul comisar al ONU pentru refugiați, Filippo Grandi, a declarat în timpul unei vizite la Stockholm că, în loc să vorbească despre țările în care vor merge refugiații, „acum este momentul să încercăm să ajutăm la graniță”.

Grandi a spus că Moldova, care nu este membru UE, este deosebit de vulnerabilă la aceast criză a refugiaților.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: