cursdeguvernare

sâmbătă

14 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Zi grea în Justiție: înalți demnitari în fața Înaltei Curți

20 iunie, 2017

Protestatari așteptând sosirea la ICCJ a înalților demnitari judecați marți. Sursa foto: News.ro

Zi încărcată la Înalta Curte de Casație și Justiție, unde marți s-au judecat mai multe dosare de corupție în care sunt acuzați demnitari importanți :

  • Călin Popescu Tăriceanu
  • Liviu Dragnea
  • Gabriel Oprea
  • Sebastian Ghiță
  • Dan Șova
  • Ovidiu Puțura
  • IPS Teodosie

Călin Popescu Tăriceanu

Procesul în care președintele Senatului este judecat pentru mărturie mincinoasă şi favorizarea infractorului în cazul retrocedării unei suprafeţe din Padurea Snagov şi a fermei Băneasa. a fost amânat pentru 5 septembrie, după vacanța judecătorească.


Nu a fost prezent Dan Andronic, acționar Evenimentul zilei, care are calitatea de martor în această cauză și de acuzat în dosarul retrocedărilor.

Pentru termenul de pe 5 septembrie, Dan Andronic va fi adus cu mandat.

La termenul de marţi, DNA s-a sesizat din oficiu pentru mărturie mincinoasă în cazul declaraţiei date de fostul senator şi secretar general al Guvernului Şerban Mihăilescu.

Ovidiu Puțura, condamnat definitiv la 5 ani închisoare


Fost judecător și secretar de stat în Ministerul Justiției (în Guvernul Victor Ponta), președinte CA al CFR SA,  a fost condamnat definitiv la cinci ani închisoare cu executare pentru săvârșirea infracțiunilor de dare de mită și trafic de influență.

În noiembrie 2014, acesta i-a promis judecătoarei Corina Iacob de la Tribunalul Bistrița — Secția civilă că, din funcția pe care o va exercita în perioada următoare în MJ, respectiv aceea de secretar de stat sau printr-un funcționar de legătură ce îi poate influența pe membrii comisiilor de examinare de la nivelul Camerelor Notarilor Publici, va asigura promovarea, de către o persoană din familia judecătoarei, a examenului pentru notari stagiari din anul 2015, prin fraudarea acestuia.

„În schimbul intervenției promise, Puțura i-a solicitat judecătoarei Iacob să pronunțe o hotărâre favorabilă într-un dosar în care soția sa era reclamant recurent. În același context, Puțura a remis inculpatei Iacob, prin intermediul soției sale, foloase necuvenite, constând în articole de încălțăminte”, spun procurorii.

Conform DNA, în perioada 2013 — 2014, Ovidiu Puțura a primit de la o persoană foloase necuvenite în cuantum de circa 30.000 de euro, constând în cheltuieli aferente unor partide de vânătoare, cheltuieli aferente unor sejururi la mare, un costum de vânătoare și suma de circa 30.000 de lei, pentru a interveni la judecători, într-un dosar în care persoana respectivă avea calitatea de inculpat, în vederea obținerii unei hotărâri favorabile acestuia din urmă.

Sebastian Ghiță

Ultimul termen din dosarul în care Sebastian Ghiță este judecat pentru că l-a mituit pe fostul Iulian Bădescu a fost și el amânat pentru toamnă.

Motivul – între timp, Ghiță va fi adus în țară și va putea să își spună ultimul cuvânt în fața instanței.

IPS Teodosie

Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, a ajuns și el la ICCJ, unde  afost audiat în cameră preliminară, înaintea începerii propriu-zise a procesului.

Arhiepiscopul Tomisului este acuzat, alături de alte persoane, pentru folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

„Mizez pe o singură soluţie, achitarea! Se vor dumiri toţi când se va încheia judecata. Nu îmi pun problema, înseamnă că Dumnezeu îngăduie aşa ceva. Judecata lui Dumnezeu este cea justă. Aici oamenii judecă relativ, după puterea lor. Nu mă priveşte lumea ca pe un prelat corupt, pentru că sunt puţini care privesc, din ce aud. Cei mai mulţi constată realitatea. Pacea sufletească aduce armonie şi aduce mai multă luciditate”, a declarat Teodosie,citat de Mediafax.

Gabriel Oprea

Dosarul în care acesta este acuzat de abuz în serviciu în legătură cu cheltuirea unor sume din bugetul DIPI, respectiv achiziționarea unui autoturism Audi A8, s-a judecat în ședință secretă, fără accesul jurnaliștilor.

A durat două ore, relatează News.ro, fostul vicepremier fiind huiduit de protestatarii care au fost prezenți în afara curții ICCJ.

La termenele anterioare, instanța a admis o cerere făcută de Gabriel Oprea privind sesizarea Curții Constituționale cu o excepție de neconstituționalitate a articolului din Codul penal care reglementează infracțiunea de abuz în serviciu. De asemenea, judecătorii au decis ca jurnaliștii să nu mai aibă acces în sala de judecată.

Liviu Dragnea

După Oprea, la același complet de judecată a intrat liderul PSD, care s-a prezentat în fața instanței la ora 16.00, în pofida crizei politice pe care a declanșat-o.

Este vorba despre Dosarul Bombonica, în care două femei au fost plătite de către Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman, timp de peste șase ani, deși lucrau la organizația locală a PSD, organizație condusă de Liviu Dragnea., la acea vreme.

Președintele PSD este acuzat de instigare la abuz în serviciu și la fals intelectual, deoarece el este cel care ar fi determinat-o pe directoarea instituției să le angajeze în mod fals pe cele două persoane care lucrau în realitate în sediul social-democraților.

Constantin Balaban, fost șef al Complexului de servicii destinate copilului și familiei din Alexandria, inculpat în dosarul în care este judecat și Liviu Dragnea, a declarat marți că nu a luat nicio măsură în cazul celor două angajate care lucrau de fapt la PSD Teleorman și chiar a semnat în fals acte „de frică” să nu fie dat afară.

„Mi-a fost frică că o să îmi pierd serviciul, de aceea am semnat acele acte. Adică să nu fiu dat afară de directoarea Floarea Alesu. Aceasta mi-a spus că nu este treaba mea să mă interesez de situația Adrianei Botorogeanu. Nu contest întocmirea înscrisurilor. Ca orice om, mi-a fost frică că o să îmi pierd serviciul (…). Mulți colegi din cadrul DGASPC Teleorman erau agitați pentru că li se cerea să întocmească diverse documente. Știam că Botorogeanu făcea parte din PSD, pentru că și eu făceam parte din partid. Nu știu dacă ea era susținută de cineva. Au fost persoane în Direcție care și-au arătat nemulțumirea că Botorogeanu nu venea la serviciu, dar aceste nemulțumiri au apărut după ce ea și-a dat demisia în aprilie 2014”, a precizat Constantin Balaban, care a subliniat că a fost schimbat din funcție după ce a dat declarație la DNA în acest dosar.

Până acum, mai mulți inculpați recunoscut vinovăția și au cerut instanței procedură simplificată de judecare.

De la Curtea Supremă, Liviu Dragnea a plecat la Hotelul Rin, unde are loc o întâlnire cu liderii de filiale și cu parlamentarii PSD, pentru a calcula voturile pe care se bazează la moțiunea de cenzură de miercuri.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Creșterea salariului mediu brut pe economiei a fost alimentată de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: