China trebuie să se pregătească de război, odată cu regresul pandemiei de coronavirus, a spus preşedintele Xi Jinping, într-o declarație de acum două zile ce a fost urmată de două evenimente majore.
Miercuri au escaladat tensiunile de la granița cu India, iar joi Congresul Naţional al Poporului (CNP, organul legislativ din China) a adoptat rezoluția privind controversata lege a securităţii naţionale pentru Hong Kong, care restrânge autonomia acestei provincii și a declanșat critici dure din partea SUA. Aceasta înseamnă autorizarea Comisiei parlamentare Permanente pentru a elabora legea siguranței naționale în Hong Kong.
Activitate neobișnuită a trupelor chineze la granița cu India
În ceea ce privește frontiera himalayană, China este acuzată că a deplasat mii de trupe către teritoriul disputat și și-a extins baza militară aeriană din regiune. Militarii, trimiși cu vehicule armate și armament la granița din zona Ladakh, au amplasat corturi și staționează acolo, conform The Guardian.
Drept răspuns, mai multe batalioane dintr-o divizie de infanterie a armatei indiene, care operau în general în orașul Leh din regiunea Ladakh, au fost trimise de-a lungul graniței.
Acțiunea militară vine după două conflicte care au avut loc între cele două părți în data de 5 și 9 mai, în urma cărora peste 100 de soldați au fost răniți.
Granița a fost agresiv contestată începând cu 1962, când China a lansat o ofensivă scurtă, dar sângeroasă, în teritoriile indiene.
În opinia analistului Ashok K Kantha, fost ambasador al Indiei în China, acum director al Institutului de Studii Chineze, din Delhi, recentele incursiuni și agresiuni ale Chine pe zona respectivă sunt departe de incidentele obișnuite. “Această escaladare este serioasă… Comportamentul Chinei este mai agresiv de această dată și este susținut de un număr mare de soldați, ceea ce nu este obișnuit… Poate fi vorba despre o revendicare teritorială sau un mesaj foarte serios trimis Indiei, pentru ca aceasta să fie mai înțelegătoare pe problemele geopolitice,” a declarat Ashok K Kantha, penrtu The Guardian.
Donald Trump a intervenit miercuri în conflict, susținând că „a informat China și India că Statele Unite sunt pregătite să medieze sau să arbitreze disputa de la graniță”.
Ministrul chinez al Apărării: Conflictul dintre China și SUA a intrat într-o perioadă de risc înalt
Declarația președintelui Xi Jinping a urmat unui avertisment din partea ministrului Apărării, conform căruia confruntarea dintre China şi SUA a „intrat într-o perioadă de risc înalt”, scrie The Times, preluată de Rador.
„Statele Unite au intensificat suprimarea şi limitarea părţii noastre, de la izbucnirea (pandemiei), iar confruntarea strategică sino-americană a intrat într-o perioadă de risc înalt”, a spus Wei Fenghe, ministrul Apărării, care este şi general în Armata de Eliberare Populară.
„Trebuie să ne întărim spiritul de luptă, să îndrăznim să luptăm şi să fim pricepuţi în luptă şi să folosim lupta pentru promovarea stabilităţii”.
Beijingul urmează să-şi crească bugetul apărării cu 6,6%, ajungând la 178 de miliarde de dolari anul acesta, depăşind de departe creşterea economică estimată a atinge 1,5% în cursul anului curent.
Disputele dintre cele două ţări includ reprimarea de către Beijing a contestării din Hong Kong și a legii securității naționale. Aceasta a fost votată joi de Beijing, ceea ce a dus la noi proteste în Hong Kong, unde forțele de ordine au arestat aproximativ 360 de persoane înainte de votul din Congresul Naţional al Poporului.
SUA au ameninţat cu represalii, iar preşedintele Trump a promis să facă acest lucru „cu foarte mare putere” înainte de sfârşitul săptămânii.
Relaţiile dintre cele două cele mai mari economii ale lumii s-au deteriorat din cauza disputelor comerciale şi atitudinii ameninţătoare a preşedintelui Trump. Hong Kong, statutul Taiwanului, agresiunea chineză în Marea Chinei de Sud şi pandemia de coronavirus au constituit noi puncte de coliziune.
În cea mai recentă strategie de securitate naţională privitoare la China, Casa Albă s-a angajat să „regândească politicile ratate ale ultimelor două decenii” dar să „adopte o strategie competitivă, ghidată de o revenire la realismul principial”.