vineri

29 martie, 2024

2 ianuarie, 2016

merkel hollandeMișcările populiste aflate în plină ascensiune sunt mai periculoase în Europa decât în SUA, Stat Islamic ar putea să piardă teritoriilor controlate în Siria dar problema este ce se va întâmpla după înfrângerea acestei grupări, iar Angela Merkel și Francois Hollande și-ar putea păstra poziția până în 2017, sunt câteva dintre estimările unor analiști citați de The Wall Street Journal.

Mișcările populiste din Europa și SUA

Mişcările populiste au apărut şi au dispărut în politica americană, fiind înlăturate de ridicolul public, scrie Ferdinand Mount.

Ele au fost erodate şi de factori demografici care nu le-au dat niciodată o șansă în marile orașe – pe vremuri nu au câștigat susținerea muncitorilor de origine germană și irlandeză, acum, ascensiunea lor riscă să alieneze clasa de mijloc de tip hispanic.


Situația este mai complicată în Uniunea Europeană, unde aproape toate statele membre se confruntă cu ascensiunea partidelor populiste nemulţumite de politicile Bruxelles-ului și care reclamă independența națională și închiderea granițelor.

Realitatea este, spune comentatorul, că aproape peste tot actualele guverne au început deja să cedeze și să ia măsuri populiste.

Orientul Mijlociu și ISIS

2016 nu pare să fie diferit de de ultimii doi ani, în ceea ce privește Orientul Mijlociu.

Dilema care a paralizat Wshingtonul în 2015 nu a fost rezolvată, scrie Walter Russell Mead, profesor la Colegiul Bard şi analist la Institutul Hudson: Administrația Obama nu a găsit o modalitate de a lupta împotriva Stat Islamic fără să întărească poziția Iranului și a Rusiei în regiune și, prin urmare, fără a dăuna sistemului de alianțe al SUA și a alimenta radicalismul sunnit.


Combinaţia dintre conflictul şiiţi – sunniţi, intervenţia Rusiei care susține regimul luiBashar al-Assad, competiţia geopolitică Arabia Saudită – Iran şi creşterea riscurilor economice generate de scăderea preţului petrolului vor crea un an dificil, mai spune analistul.

Stat Islamic s-ar putea să nu beneficieze la fel de mult ca și până acum de acest haos din zonă. Coaliția de forțe împotriva ISIS este puternică, și grupării teroriste îi va fi mai greu să lupte într-un război convențional, așa încât se poate deja pune problema ce se va întâmpla după: Ce se va propune în legătură cu legiunile de violatori fanatici, criminali și jefuitori care luptă acum sub steagul negru al Statului Islamic? Cine va guverna teritoriile controlate acum de ISIS?

Căderea Statului Islamic ar putea fi, dacă nu se gândește de acum ce se va întâmpla după, la fel de destabilizatoare ca și creșterea acestei grupări.

Este foarte tentant să crezi că administrațiile François Hollande și Angela Merkel nu vor supraviețui până la alegerile din 2017, dar ambii vor rezista, probabil, crede Christopher Caldwell, senior editor la  Weekly Standard.

Blocând anumite tendințe spre revolte populare, ei, probabil, vor rezista până la alegerile la termen.

Articole recomandate:

Etichete: , , , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: