21 octombrie, 2024

Lupta Europei de a dezvolta și produce tehnologii de ultimă oră la nivel mondial este „cea mai mare provocare pe termen lung” pentru securitatea continentului, potrivit diplomatului german Wolfgang Ischinger.

Fost ambasador al Germaniei în Statele Unite, Ischinger este ”nașul” Conferinței anuale de securitate de la München, care reunește șefi de stat, șefi militari, diplomați de vârf și directori din industria de apărare și tehnologie.

Într-un interviu acordat la Politico la Bruxelles săptămâna aceasta, Ischinger a spus: „Cu siguranță nu suntem într-o formă bună” când vine vorba de a ține pasul cu tehnologia de apărare și securitate.

”Decalajul tehnologic, probabil cea mai mare provocare pe termen lung pentru UE”


„Cred că aceasta este probabil cea mai mare provocare pe termen lung pentru Uniunea Europeană: decalajul tehnologic”, a spus el, adăugând că „trebuie să punem asta în fruntea agendei”, alături de războaiele din Ucraina și Orientul Mijlociu.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a pus problema în fruntea priorităților următorului său mandat, grupând portofoliile de „suveranitate tehnologică”, securitate și apărare și punându-le în mâinile unuia dintre oficialii ei de dreapta, Henna Virkkunen.

Virkkunen, nominalizata Finlandei pentru funcția de vicepreședinte executiv al Comisiei, se confruntă cu o audiere în Parlamentul European pe 12 noiembrie pentru a-și prezenta planurile.

Un argument în favoarea propunerilor lui Mario Draghi

Dar Ischinger se teme că planurile UE vor eșua:


„Optimismul meu este oarecum limitat, pentru că nu cred că instituțiile guvernamentale, fie că sunt la nivel național, fie la nivelul UE, pot elimina acest decalaj tehnologic”.

Ceea ce împiedică Europa este fragmentarea pieței sale de capital, a spus fostul ambasador, făcând ecou analizei fostului prim-ministru italian Mario Draghi din recentul său raport al capacității Europei de a concura în lume.

„Finalizarea uniunii piețelor de capital este probabil singura – și cea esențială – condiție prealabilă pentru a face acest lucru corect”, a spus Ischinger.

Complex industrial tehnico-militar caută azi inovația în sectorul civil

În trecut, cercetătorii militari au fost pionieri în tehnologii noi – de la motoare cu reacție la bandă adezivă și internet, toate acestea au găsit mai târziu utilizări civile.
Acum, procesul s-a inversat: generalii fac cumpărături pentru tehnologie dezvoltată de civili.

Această schimbare a fost în centrul atenției la Conferința de securitate de la München în ultimii ani. Și, foarte probabil, o va analiza și mai atent de acum înainte, după de Jens Stoltenberg, fost secretar general NATO, va prelua rolul de președinte al Conferinței.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: