sâmbătă

27 aprilie, 2024

2 septembrie, 2011

Noi telegrame ale Ambasadei SUA la București, dezvăluite de Wikileaks și prezentate vineri de agenția Mediafax, îi arată pe politicienii puterii într-o lumină favorabilă. Președintele Traian Băsescu încerca, în 2009, să-l convingă pe vicepreședintele american Joe Biden să ridice regimul vizelor de SUA pentru cetățenii români. Șeful UNPR, Gabriel Oprea, era prezentat de diplomații americani drept un general care aduce know-how în Armată, după un șir de miniștri ai Apărării slabi.

Într-o notă clasificată „secret” şi redactată de ambasadorul Mark Gitenstein, se spune că președintele Băsescu i-a cerut vicepreședintelui american Joe Biden, în octombrie 2009, la București, sprijin pentru ridicarea regimului de vize pentru românii care vor să meargă în SUA.

În încheierea întâlnirii, „Biden l-a implorat pe Băsescu să ia în calcul problema adopţiilor internaţionale”, despre care a afirmat că „rămân un un punct major iritant în relaţia bilaterală”. „Băsescu a replicat spunând că eliminarea vizelor rămâne o prioritate pentru România, Biden răspunzând că Administraţia (n.red. Guvernul american) va susţine includerea în Visa Waiver, dar că România trebuie să facă eforturi pentru a diminua considerabil rata de refuz”.

Ce mai voia Băsescu de la americani, potrivit Ambasadei SUA:

  • Băsescu i-ar mai fi spus lui Joe Biden, că România este dispusă să trimită în Afganistan specialițti în agricultură, pentru a oferi alternative la culturile de mac opiaceu. „Un element al acestei strategii ar trebui să includă rezolvarea problemei drogurilor, care oferă o sursă de finanţare a demersurilor internaţionale legate de jihad. Băsescu a spus că acest comerţ cu droguri în Afganistan are loc cu deplina complicitate a preşedintelui Karzai şi că pentru combaterea acestui fenomen o soluţie ar fi cumpărarea directă de mac pentru a-i lăsa pe talibani fără resursele necesare continuării luptei împotriva trupelor coaliţiei în Afganistan. Dacă o astfel de strategie ar fi adoptată, România ar fi dispusă să ofere specialişti în agricultură pentru încurajarea culturilor alternative”, se notează în cablograma semnată de ambasadorul Mark Gitenstein.
  • Băsescu credea că intervenţia Rusiei în statele foste comuniste este o problemă „reală şi răspândită”, dar şi că România este îngrijorată de influenţa Rusiei în statele vecine.

Năstase era izolat în PSD pe vremea lui Geoană


Într-o telegramă transmisă la Washington, în 19 ianuarie 2010, semnată de ministrul consilier Jeri Guthrie-Corn, despre președintele executiv al UNPR, Gabriel Oprea, se scrie că în 2009 a părăsit PSD-ul pentru că era marginalizat de șeful social-democrat de atunci, Mircea Geoană.

Oprea este catalogat ca făcând parte din gruparea lui Adrian Năstase, marginalizat de Geoană, în interiorul PSD.

Diplomatul american Jerri Guthrie Corn trece în revistă şi cariera politică a generalului Oprea în PSD, notând că, „atunci când PSD a făcut a făcut o coaliţie cu PDL-ul preşedintelui Traian Băsescu, în decembrie 2008, Oprea, cu sprijinul lui Năstase, a fost ales ministru de Interne”.

„În pofida faptului că a primit această funcţie, Oprea nu se mai simţea bine în PSD. Era strâns aliat al lui Năstase, a cărui izolare era în creştere, şi în opoziţie cu preşedintele PSD, Mircea Geoană”, au mai notat diplomaţii americani.


În ceea ce priveşte funcţia de ministru de Interne ocupată pentru scurt timp în coaliţia PSD-PDL, diplomaţii americani notează că Oprea a pierdut încrederea PSD prin numirea lui Virgil Ardelean, „un favorit al lui Băsescu”, la conducerea DGIPI şi prin refuzul de a numi membri PSD în funcţii cheie din MAI.

„Preşedintele Geoană l-a chemat pe Oprea pentru a-i reproşa numirile, dar Oprea i-a spus fără ocolişuri că el nu dă socoteală partidului pentru munca sa ca ministru”, notează diplomaţii americani.

Ce mai scriu americanii despre Oprea:

  • „Generalul în retragere cu patru stele, Gabriel Oprea, aduce know-how politic dar şi militar Ministerului Apărării Naţionale”, notează diplomaţii americani, care fac o trecere în revistă a experienţei lui Oprea în Armată.
  • Diplomaţii mai notează că Oprea a fost respectat ca soldat, dar şi în mediul academic militar, însă „adevăratele sale talente au devenit evidente odată cu intrarea sa în politică”. „În pofida faptului că s-a retras cu gradul de căpitan, Oprea a fost promovat la gradul de general cu patru stele, iar acum ca ministru al Apărării Naţionale şi şef al unui grup puternic şi în creştere de parlamentari, datorită abilităţilor politice şi a flerului de a alege partea câştigătoare în luptele politice din România”.
  • „Este neclar cum şi când a avansat Oprea de la căpitan, în 1993, la maior, locotenent colonel, colonel”. „A fost promovat general de brigadă cu o stea în noiembrie 2001, a primit a doua stea în 2003, pe cea de-a treia în 2008 şi pe cea de-a patra în 2009”, notează americanii, spunând că, în timp ce primele două stele i-au fost date de Ion Iliescu, celelalte două i-au fost acordate de Traian Băsescu, „după ce Oprea a început să se distanţeze de PSD”.
  • Ambasada SUA notează „apatia” predecesorilor lui Oprea la conducerea MApN. „Ministerul Apărării Naţionale al României a fost afectat de o serie de miniştri care au fost incapabili sau care nu au dorit să lupte pentru resursele necesare modernizării forţelor armate şi pentru sprijinirea desfăşurării acestora în plan internaţional. În pofida apatiei foştilor miniştri, armata României s-a dovedit a fi un puternic aliat al NATO în Afganistan, în Irak şi în Balcanii de Vest”, mai comentează diplomaţii americani.
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: