duminică

3 decembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

29 noiembrie, 2010

Un fost ministru de externe american, din timpul presedintiei lui Eisenhower, John Foster Dulles, personaj proeminent in perioada  “razboiului rece”, spunea ca Ministerul de Externe este bucataria politicii unui stat. Probabil ca a avut multa dreptate.  Cate o data preparatele din aceasta bucatarie se ard si atunci iese mult fum si mirosurile devin insuportabil de respirat. Ultimele documente aparute sub antetul serviciului diplomatic american, publicate de Wikileaks, sunt poate fumul bucatelor arse. Despre mirosuri, fiecare cu parerea lui.

Din nefericire, cam 20 de minute dupa publicarea documentelor, situl principal si toate siturile de rezerva (mirrors) au cazut, marile publicatii care au primit informatiile inaintea postarii lor au o parte din cele 250 de mii de transmisiuni diplomatice si 8000 de directive diplomatice.

Pana vom putea citi ceva trebuie sa ne bazam pe ziarele principale, desi cred ca ar fi bine sa ne ocupam si de cele publicate de “Politico”, sit bine informat cu niste autori (in special autoare) bine conectate in zona. Lista lor de Twitter in acest subiect este plina cu informatii utile.


Ca de obicei, cineva trebuie sa se intrebe cine castiga si cine pierde prin publicarea acestor informatii. In primul rand pierd serviciile de securitate americane, in al doilea rand pierd unii politicieni, in special din Orientul Mijlociu arab, care s-au aratat atat de ipocriti in duplicitatea lor fata Iran, incercand sa-i bage pe americani intr-un razboi impotriva Iranului si in ultimul rand un grup intreg de politicieni de varf Europeni, care au primit niste calicative extrem de pitoresti in aceste transmisiuni si directive americane.

Cine castiga? In primul rand cred ca cetatenii americani care au vazut ca bugetele gigantice investite in serviciile lor de securitate nu prea au fost utilizate eficient. In al doilea rand cetatenii Europeni care vad putin din felul in care unii dintre liderii lor trateaza probleme cruciale din viata lor cotidiana. In ultimul rand, Israelul, ale carui servicii secrete ies foarte bine din aceste publicatii. Suficient sa vezi ce scriu astazi ziarele lor centrale pentru a te dumiri de ce si cum, vezi Ynet, aici.

La subiectul “dambovitean,” din cate am aflat eu (indirect) este vorba de lucruri nu prea interesante, pe care le cunoastem cu totii: coruptie, justitie, politica partizana, etc. Poate mai interesante ar fi informatiile despre  eforturile facute pentru a aranja o intalnire intre Obama si Basescu.

Cam atat pana acum, voi reveni cu stiri proaspete dupa ce voi primi / citi mai multe!


Va propun sa cititi linkurile din articol, sunt chiar interesante.
P.S. Acum cateva minute Al Jazeera a anuntat “lichidarea” unui savant iranian care se ocupa de potentialul nuclear al acestei tari. Se leaga intr-un fel de subiect!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

A apărut nr. 80 (al 21-lea, socotindu-se în sens invers)

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: