Doar în ultimul an s-au înregistrat peste 100.000 de cazuri în care serviciile de comunicații au fost afectate de întreruperile de energie electrică. Deja din 2019, incidentele „cu impact seminifcativ cauzate de întreruperile de curent” crescuseră de aproape de 3 ori față de 2017, potrivit unui studiu al Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM).
„Calitatea de consumator de energie electrică se dovedeşte a fi o vulnerabilitate de sistem foarte importantă. În ceea ce priveşte afectarea unor servicii de comunicaţii din cauza întreruperii furnizării energiei electrice, din datele comunicate de operatori, doar în ultimul an, s-au înregistrat peste 100.000 de evenimente de acest tip”, a declarat Eduard Lovin, vicepreședintele ANCOM.
„În pofida eforturilor continue de dezvoltare a rețelelor de distribuție, indicii tehnici relevanți de continuitate în furnizarea energiei electrice din România se situează încă sub valorile înregistrate la nivel european, potrivit datelor publicate de ANRE (Autoritatea din domeniul Energiei) pentru anul 2019”, spune studiul citat.
S-au triplat incidentele cu „impact semnificativ”
Rapoartele realizate de ANCOM privind incidentele de securitate spun că, „în 2019, numărul incidentelor electrice cu impact semnificativ, cauzate de întreruperile de curent, a crescut aproape de 3 ori comparativ cu anul 2017 (de la 140 la 360), ajungând să reprezinte 45% din totalul incidentelor raportate”, spune „Studiul privind incidentele de securitate provocate de întreruperea furnizării energiei electrice”, publicat de ANCOM.
Incidentele cu impact semnificativ sunt acelea care afectează un număr mai mare de 5.000 de conexiuni, timp de cel puțin 60 de minute.
Deși numărul mediu anual de conexiuni afectate de incidentele electrice este în scădere, ca și durata medie a unui astfel de incident, durata totală a incidentelor datorate problemelor de alimentare cu electricitate se menține relativ constantă (1.960 ore).
În România media incidentelor electrice este mai mult decât dublă decât în UE
„În UE, media incidentelor electrice cauzatoare de discontinuități în rețelele de comunicații este de 19%, pentru perioada 2017-2019, iar în România valoarea indicelui este mai mult decât dublă, atingând aproape 43%”, spune studiul.
ANCOM precizează că pragurile de raportare a incidentelor în UE (transmise Uniunii Europene pentru Securitate Cibernetică, ENISA) sunt mai mari decât pragurile de raportare naționale. Așa că ANCOM le-ar putea crește pe cele din urmă.
Serviciile mobile sunt cele mai afectate
Marea majoritate a incidentelor cauzate de lipsa de electricitate au afectat furnizarea serviciilor la puncte mobile (88,5% în anul 2017, peste 94% în 2018, respectiv peste 97% în 2019).
Furnizarea serviciilor la punct fix a fost afectată într-o mai mică masură (20% în 2017, 8,8% în 2018, respectiv 5% în 2019, unele incidente au afectat atât serviciile mobile, cât și cele fixe).
Județele care au înregistrat cele mai multe probleme sunt Buzău, Gorj, Teleorman, Constanța, Timiș, Olt și Dolj, în creștere cu 50% în Buzău și Teleorman.
Deși furnizorii de servicii de comunicații spun „că dispun de surse de alimentare (electrică) de back-up, serviciile au fost totuși afectate din cauza autonomiei mici a acestor surse”, pentru că acestea sunt activate de la locul incidentului.
Reziliența rețelelor electrice naționale este sub a celor europene
În România este mult mai mare decât în UE frecvența medie a întreruperilor neplanificate de curent în rețele eectrice pentru utilizatori din România racordați la un același operator de distribuție (SAIFI, OD), proporțional cu volumul de opriri accidentale de energie electrică.
De asemeni, sunt mai mari și duratele medii ponderată ale întreruperilor neplanificate de electricitate în rețea pentru un utilizator al unui același operator de distribuție de electricitate (SAIDI).