cursdeguvernare

marți

17 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Vremuri grele în relațiile UE – ecoul alegerilor din Ungaria după victoria lui Viktor Orban

9 aprilie, 2018

Cancelarul german Angela Merkel l-a felicitat pe premierul maghiar Viktor Orbán, „așa cum este obiceiul, după alegeri în Uniunea Europeană”, potrivit lui Steffen Seibert, purtătorul de cuvânt al guvernului german.

„Este evident că există și probleme controversate în privința cooperării noastre, printre care pozițiile diferite privind politica migrației”, a spus Steffen Seibert, citat de Reuters.

Premierul maghiar Viktor Orban din Ungaria, „care a avut de gând să transforme (Ungaria), acest fost membru al blocului sovietic, dintr-o democrație vibrantă într-un stat semi-autocratic sub controlul unui partid politic, pare să fi câștigat o duminică victorie în alegerile naționale, cu 93% votul a fost calculat”, scrie New York Times.


Pentru că și-a asigurat două treimi din locurile din Parlament, partidul lui Viktor Orban, Fidesz – împreună cu aliatul său, creștin-democrații – are acum puterea de a schimba Constituția și de a înclina națiunea în continuare la voința sa – spun comentarii străini.

Rezultatul alegerilor de duminică din Ungaria îi acordă lui Viktor Orbán un al treilea mandat consecutiv în calitate de prim-ministru și o platformă puternică pentru a continua raliul împotriva imigranților și a musulmanilor, a ONG-urilor contestatare și pentru o rezistență mai solidă la integrarea în UE, potrivit Politico.

Coliziunea cu UE

Sunt de așteptat mai multe confruntări dintre Budapesta și instituțiile UE, în special Comisia Europeană și Parlamentul European.

Viktor Orbán s-a opus planului Comisiei de a distribui migranții în jurul blocului, în timp ce Parlamentul a votat pentru a pune Ungaria pe calea cenzurii pentru retrocedarea standardelor democratice.


Rezultatul alegerilor va încuraja, de asemenea, partidele și populiștii de extremă dreaptă din Europa inspirată de Orbán.

Viktor Orbán a construit un gard pe granița de sud a Ungariei în timpul crizei migrației din 2015 și și-a construit campania electorală în jurul unui puternic mesaj naționalist și anti-imigranți. Șeful ONU pentru drepturile omului, la începutul acestui an, la considerat un rasist, amintește Politico.

Totuși, Viktor Orbán a reușit să-și păstreze partidul, Fidesz, în principala grupare politică pan-europeană de centru-dreapta, Partidul Popular European (PPE), printre ai cărei membri se numără Creștin-Democrații Angelei Merkel.

Nu trebuie ignorat faptul că Joseph Daul, președintele PPE, și-a exprimat sprijinul față de Fidesz înainte de alegeri, spunând că Orbán și aliații săi „ar continua să aducă stabilitate și prosperitate” Ungariei, potrivit Politico.

După o campanie aproape exclusiv axată pe amenințarea aparentă reprezentată de migrație, Fidesz-ul lui Viktor Orbán va avea o majoritate în parlament și poate chiar o „supermajoritate” de două treimi care să-i permită schimbările constituționale convenabile, potrivit The Guardian.

Ceea ce „se poate vedea clar este că Viktor Orban a câștigat aceste alegeri doar pe o singură problematică, iar aceasta este în mod clar migrația”, a declarat Andras Biro-Nagy, analist politic la Political Solutions, un grup de opinie maghiar, citat de CNBC.

Opoziția „zdrobită”

Rezultatul alegerilor este „o înfrângere zdrobitoare pentru opoziția liberală, care a fost optimistă cu prudență în privința loviturii lui Fidesz. Sondajele au arătat că mai mulți maghiari au vrut o schimbare de guvern decât un alt termen Orbán, dar opoziția divizată a însemnat că Fidesz a reușit să câștige mare. Sistemul electoral din Ungaria permite partidului să câștige o mare majoritate a locurilor fără a câștiga majoritatea voturilor. Modificările aduse de guvernul lui Orbán în ultimii ani au cimentat acest avantaj.

„De la schimbarea sistemului în 1989, țara nu a văzut o campanie atât de murdară plină de minciuni”, a declarat Antal Csárdi, un candidat al partidului liberal LMP care se aștepta să câștige un loc în Budapesta, unde opoziția a câștigat.

Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa urmează să prezinte luni un raport privind alegerile, care ar putea fi critic față de mediul juridic și media din jurul votului.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. Problema imigratiei din tarile islamice (reala si imensa!) nu ar fi existat daca StimNoiCine nu ar fi declansat, cu buna stiinta privind consecintele, Primavara Araba. Asta dupa marea minciuna cu WMD, care a generat invadarea Iraqului si extinderea conflictului in zona OA. Dar acesta este un subiect sensibil, nerecomandat presei angajate…

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. Problema imigratiei din tarile islamice (reala si imensa!) nu ar fi existat daca StimNoiCine nu ar fi declansat, cu buna stiinta privind consecintele, Primavara Araba. Asta dupa marea minciuna cu WMD, care a generat invadarea Iraqului si extinderea conflictului in zona OA. Dar acesta este un subiect sensibil, nerecomandat presei angajate…

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: