duminică

26 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

1 martie, 2021

Comisia Europeană va prezenta luna aceasta o propunere pentru un pașaport digital de vaccinare împotriva noului coronavirus la nivelul Uniunii Europene, a declarat luni președintele executivului comunitar, Ursula von der Leyen. ”În privința întrebării despre cum ar putea arăta pașaportul verde digital: vom înainta o propunere legislativă în martie”, a declarat ea într-o conferință cu parlamentari conservatori germani, citată de Reuters, preluată de Agerpres.

Șefii de stat şi de guvern din statele membre UE, reuniţi joi într-un summit virtual, au făcut apel la „menţinerea de restricţii ferme” şi la accelerarea vaccinării pentru a stopa răspândirea noilor variante ale coronavirusului, fără a reuşi să depăşească dezacordurile cu privire la un viitor paşaport de vaccinare.

Ideea unor pașapoarte vaccinale este susținută de o serie de țări, în psecial cele cu o componentă importantă a turismului la PIB, care doresc relansarea zborurilor internaționale și a turismului, unele dintre cele mai afectate sectoare în pandemie.


Măsura este departe de a întruni unanimitatea, pe fondul unei imunizări încă nesemnificative la nivel global.

La nivelul Uniunii Europene, Grecia, îngrijorată pentru industria sa turistică, a fost prima care a propus, în ianuarie. crearea unui „certificat de vaccinare” european care să faciliteze călătoriile în cadrul UE.

Dar inițiativa nu a întrunit unanimitate în rândul celor 27. Dacă Spania, Italia, Austria, Bulgaria, Danemarca și Suedia sunt favorabile, alte state temporizează.

Franța, spre exemplu, consideră dezbaterea „prematură”, în condițiile în care doar o mică parte a populației are acces la vaccinuri. O consultare online despre „pașaportul vaccinal” a fost însă lansată de către Consiliul economic, social și de mediu.


Germania împărtășește aceeași opinie, iar președintele Klaus Iohannis declara după summit-ul de săptămâna trecută că certificatele de vaccinare ar trebui folosite doar în scop medical.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Israelul, care a introdus un astfel de document, în pofida opoziției populației, a semnat un acord bilateral cu Grecia, în scopul relansării turismului din cele două țări.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: