vineri

12 iulie, 2024

14 martie, 2021

Mărfurile încărcate şi descărcate în porturile maritime românești au totalizat anul trecut 47,22 milioane tone, volumul total de mărfuri înregistrând o scădere cu 11,1% faţă de 2019, conform datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).

Transportul de containere a însumat 643.000 TEU la nivelul anului 2020, iar tipul de încărcătură transportta cu preponderență a fost vrac solid, care a însumat 26,981 milioane tone.

Porturile în care a fost desfăşurată cea mai intensă activitate în decursul anului 2020 sunt:

  • Constanţa, cu o pondere de 83,5%
  • Midia (9,6%)
  • Galaţi (5,1%).

Cele mai însemnate cantităţi de mărfuri încărcate şi descărcate au avut ca origine şi destinaţie Rusia (10,674 milioane tone) şi Turcia (7,896 milioane tone).

Dintre statele membre ale Uniunii Europene, Spania (2,308 milioane tone) şi Grecia (1,838 milioane tone) au înregistrat cele mai mari cantităţi de mărfuri transportate, conform INS, preluată de Agerpres.

Cele mai însemnate cantităţi de mărfuri încărcate au fost din categoriile: produse agricole, din vânătoare şi silvicultură; peşte şi alte produse din pescuit (în proporţie de 65,3%).

În ceea ce priveşte descărcările, ponderea a fost deţinută de cărbune şi lignit, ţiţei şi gaze naturale (34,6%).

Transportul pe căi navigabile interioare


În transportul pe căi navigabile interioare au fost înregistrate 30,518 milioane tone. Valorile totale au înregistrat scădere cu 8,2%, rezultat al scăderii transportului naţional cu 18,7% şi a transportul de tranzit cu 32,9%, în timp ce transportul internaţional a înregistrat creştere cu 18,1%.

Porturile în care au fost operate cele mai multe mărfuri au fost: Constanţa, cu o pondere de 47,5%, respectiv Galaţi, cu pondere de 14,8%.

Transportul de containere pe căi navigabile interioare a înregistrat o scădere însemnată, cu 31,8% (TEU), faţă de anul 2019.

Mărfurile înregistrate în transport internaţional pe căi navigabile interioare, au avut ca destinaţie sau au provenit din state membre ale Uniunii Europene în proporţie de 47,1%. În total, Serbia a deţinut cea mai mare pondere ca origine şi destinaţie a mărfurilor transportate cu un nivel de 5,681 milioane tone.

Tipul de mărfuri pentru care au fost înregistrate cele mai însemnate cantităţi de mărfuri în transport internaţional pe căi navigabile interioare în anul 2020, a fost produse agricole, din vânătoare şi silvicultură; peşte şi alte produse din pescuit, în proporţie de 44,7%.

În aceeaşi perioadă, au fost transportate cu preponderenţă, minereuri metalifere, produse de minerit, exploatare de carieră, turbă, uraniu, thoriu, în proporţie de 63,1% în transport naţional şi respectiv, 71% în tranzit pe căi navigabile interioare.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: