sâmbătă

13 iulie, 2024

3 iunie, 2023

Ucraina este pregătită să lanseze contraofensiva mult așteptată pentru a recuceri teritoriul ocupat de ruși, a declarat Volodimir Zelenski într-un interviu publicat sâmbătă de presa americană, scrie The Guardian.

Președintele ucrainean a declarat pentru Wall Street Journal: ”Credem cu tărie că vom reuși. Nu știu cât va dura. Sincer să fiu, poate merge într-o varietate de moduri, complet diferite. Dar o vom face și suntem pregătiți.”

Reuters transmitea luna trecută că Ucraina așteaptă sosirea mai multor vehicule blindate vestice înainte de a lansa contraofensiva.

Preambulul contraofensivei


Președintele Zelenski a făcut constante eforturi diplomatice pentru a menține sprijinul occidental, căutând mai mult ajutor militar și arme, ceea ce este cheia pentru ca Ucraina să reușească în planurile sale.

Rusia deține zone de teritoriu ucrainean în est, sud și sud-est. O perioadă lungă de vreme uscată în unele părți ale Ucrainei a determinat anticiparea că o contraofensivă ar putea fi iminentă. În ultimele câteva săptămâni, Ucraina a intensificat atacurile asupra depozitelor de muniții și rutelor logistice rusești.

Sâmbătă, armata ucraineană a anunțat că Mariinka, în regiunea Donețk din est, a fost centrul unor lupte intense. Forțele ucrainene au respins toate atacurile celor 14 grupări armate rusești staționate acolo, arată comunicatul ucrainean.

În ultimele zile, lupte se poartă și pe teritoriul Rusiei, regiunea de graniță Belogorod, unde Rusia a concentrat echipamente, fiind atacată sistematic de partizani.

SUA refuză o ”pace Potemkin”


Secretarul de stat Anthony Blinken a anunțat vineri că SUA vor sprijini Ucraina să își recapete întreg teritoriul ocupat de Rusia și că nu acceptă soluția cedării de teritorii în schimbul păcii în Ucraina.

(Citește și: ”Anthony Blinken: SUA nu acceptă o ”pace Potemkin” în Ucraina”)

„O încetare a focului care pur şi simplu ar îngheţa liniile actuale de front – şi i-ar permite lui Putin să îşi consolideze controlul asupra teritoriului cucerit şi să aibă un răgaz pentru reînarmare pentru ca apoi să atace din nou – nu este o pace justă şi durabilă”, a punctat Blinken. „Ar legitima acapararea de terenuri de către Rusia. Ar recompensa agresorul şi ar pedepsi victima”, a explicat secretarul de stat american.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: