Rusia își va crește bugetul militar, ca reacție la activarea scutului de apărare antirachetă al SUA în Europa, pentru a confirma actualul echilibru de forțe strategice, a declarat Vladimir Putin, la o zi după inaugurarea de la Deveselu.
Într-o intervenție în fața oficialilor de vârf din industria de apărare, liderul de la Kremlin a declarat că sistemul acesta, despre care NATO susține că este de apărare în fața potențialelor amenințări nucleare din partea Iranului, este, de fapt, o nouă amenințare la adresa Rusiei:
”Nu este un sistem defensiv. El face parte din potențialul nuclear strategic al SUA adus la periferie. Încazul acesta, Europa de Est este o astfel de periferie (…) Până acum, cei care au luat astfel de decizii au trăit în liniște și în siguranță. Acum, întrucât aceste elemente ale apărării antirachetă sunt desfășurate, suntem nevoiți să ne gândim cum să neutralizăm amenințările emergente la adresa Federației Ruse”, a spus Vladimir Putin, citat de Reuters.
Obiectivul din România, alături de desfășurarea de nave care transportă rachete Aegis în Marea Mediterană și de alte elemente ale scutului antirachetă în Polonia, nu este decât ”încă un pas către șubrezirea securității internaționale și începutul unei noi curse a înarmării”, a mai adăugat Vladimir Putin.
El a declarat că Rusia nu va fi atrasă în această cursă, dar va continua să își înarmeze forțele armate și navale pentru a ”confirma actualul echilibru strategic de forțe”.
Scutul de la Deveselu a fost inaugurat joi, la şase ani după ce SUA au demarat proiectul.
Costul estimat al componentei terestre AEGIS de la Deveselu a fost de peste 500 de milioane de dolari, contribuția României la proiect fiind de 11,2 milioane dolari, potrivit datelor Ministerului Apărării.
O serie de analiști americani se așteaptă ca Rusia să răspundă strategic după operaționlizarea componentei românești a scutului american antirachetă: Pe lângă declarațiile de averisment pe care le-a făcut de-a lungul celor 6 ani, Rusia a reacționat prompt joi :
„Se iau măsuri în prezent pentru a asigura nivelul necesar de securitate pentru Rusia. Însuși președintele (Vladimir Putin – n.r.), permiteți-mi să vă reamintesc, a întrebat în repetate rânduri împotriva cui este îndreptat sistemul”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
Moscovei a acuzat, încă înainte de inaugurare, această decizie încalcă Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare.
„Instalarea elementelor antirachetă în România afectează interesele de securitate ale Rusiei. Decizia Statelor Unite de a instala elemente antibalistice în România este greşită, existând riscul afectării echilibrului strategic. În plus, este vorba de o încălcare de către Statele Unite a Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare, a precizat miercuri diplomația rusă, potrivit Agenției Interfax.
Controversa ruso-americană
Rusia şi-a exprimat nemulţumirea în mai multe rânduri referitor la scutul de la Deveselu şi chiar a ameninţat cu repercursiuni subliniind că deţine rachete care pot distruge atât baza din România, cât şi pe cea din Polonia.
Asistentul Secretarului de Stat al SUA pentru Controlul, Verificarea şi Conformitatea Armamentelor, Frank Rose, a explicat miercuri la Bucureşti: “Am avea niste provocări foarte, foarte dificile în a ne descurca cu sisteme ruseşti avansate. Ruşii construiesc sisteme pentru rachete de mult timp şi ştiu cum să facă asta bine. (…) Aş menţiona şi că au multe rachete, deci chiar dacă ai vrea să faci capacitatea de apărare împotriva Rusiei, iar SUA şi NATO nu fac asta, ai avea multe provocări pentru că sistemul este sofisticat şi au un număr mare”.
Oficialul american a subliniat că Iranul a continuat să dezvolte, să testeze şi să desfăşoare rachete cu rază scurtă, medie şi intermediară de acţiune în ultimele luni, care pot ajunge în unele părţi ale Europei, inclusiv în România.
Moscova a anunţat că a început să lucreze la îmbunătăţirea capacităţilor pentru depăşirea sistemului antirachetă al Alianţei Nord-Atlantice. Rusia va dezvolta noi rachete intercontinentale, capabile să contracareze sistemele antirachetă americane instalate de NATO în România şi Polonia, a avertizat marţi Serghei Karakaiev, şeful Comandamentului forţelor strategice ruse.