miercuri

24 aprilie, 2024

6 iunie, 2018

Cancelarul Sebastian Kurz i-a promis președintelui Vladimir Putin că Austria va face eforturi pentru a îmbunătăți relația Rusiei cu UE. Declarația a fost făcută marți, în cadrul primei vizite efectuate de președintele rus în Occident, în ultimul an și jumătate.

Vizita are loc la aniversarea a 50 de ani de la semnarea contractului de livrare prin care Austria devenea prima țară occidentală aprovizionată cu gaze naturale din Uniunea Sovietică.


Cu ocazia acestei ceremoniei, cele două părți au semnat, de altfel prelungirea până în 2040 a contractelor de livrare de gaze naturale rusești către Austria, contracte ce au transformat această țară într-un hub energetic al Europei.

Sancțiunile impuse de europeni Rusiei după anexarea Crimeei a fost unul dintre subiectele fierbinţi de pe agendă, președintele Putin declarând că acestea dăunează tuturor, iar cancelarul austriac promițând că va a încerca să îmbunătăţească relaţiile dintre Uniunea Europeană şi Moscova.

„Sancţiunile şi orice alte limitări motivate politic nu reuşesc să-şi atingă scopul. Dăunează tuturor, celor care le-au iniţiat şi celor vizaţi de ele. Rusia a trecut cu bine peste toate problemele iscate de aceste limitări”, a spus Vladimir Putin.

De cealaltă parte, Sebastian Kurz și-a expirmat speranța unui dialog intensificat între Rusia și UE: „Sperăm că printr-un dialog intensificat vom vedea progres în relaţiile dintre Rusia şi Uniunea Europeană. Mai bine câştigă ambele părţi decât să piardă amândouă”.


Cancelarul austriac nu este primul lider european care pledează pentru eliminarea sancțiunilor împotriva Moscovei. Proaspătul premier italian, Giuseppe Conte, a cerut o “revizuire” a sancţiunilor impuse Rusiei şi a declarat în faţa parlamentului de la Roma că Italia susţine îmbunătăţirea relaţiilor cu Moscova, un partener comercial cheie pentru țara sa.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: