joi

28 martie, 2024

20 septembrie, 2015

putin lukasenko
Vladimir Putin și Alexandr Lukașenko (al doilea din stânga imaginii) s-au întâlnit la Soci, pe 18 septembrie, la o expoziție cu produse ale industriilor din cele 2 state

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a aprobat construirea unei baze aeriene în Belarus, transmite Reuters.

Anunțul a fost făcut sâmbătă chiar de către președintele rus, care într-o declarație de presă a prezentat acordul dat asupra unei propuneri formulate de guvernul de la Moscova. Vladimir Putin a cerut miniștrilor Apărării și de Externe să demareze negocieri cu omologii din Belarus pentru semnarea tuturor documentelor care să permită începerea lucrărilor.

Potrivit Kremlinului, împotriva acestui plan nu există obstacole majore.


Ideea constituirii unei baze aeriene rusești în Belarus a fost exprimată inițial de ministrul Apărării Sergei Shoigu în 2013, ca element concret al unui acord semnat în 2009 de Rusia și Belarus, care au căzut de acord să gestioneze în comun securitatea frontierelor terestre și aeriene.

Potrivit oficialilor ruși, viitoarea bază aeriană va găzdui avioane de vânătoare Su- 27. Rusia deține deja aviație în Belarus, dar o bază proprie ar însemna o premieră post-sovietică.

Rusia și-a diminuat prezența militară în străinătate, închizând bazele militare din statele mai îndepărtate care i-au fost aliate în perioada Războiului Rece, precum Cuba sau Vietnam, dar și-a păstrat interesul pentru anumite zone.

Baza navală de la Tartus, din Siria, se află acum în centrul atenției internaționale după ce Rusia a trimis armament și trupe pentru a o securiza și pentru a-și spori influența în Orientul Mijlociu.


Rusia deține baze militare în fostele republici sovietice Armenia și Kirghistan, state membre ale Uniunii Economice Eurasiatice pe care Vladimir Putin ar dori să o transforme într-un bloc geopolitic.

Rusia a anexat anul trecut provincia Crimeea, în principal de teamă ca va pierde baza navală de la Sevastopol.

Decizia constituirii unei baze aeriene în Belarus ar putea constitui un semnal că Rusia nu admite nicio interferență în sfera sa de influență, consideră Reuters.

Președintele Alexandr Lukașenko, aflat în fruntea statului din 1994, este un aliat al lui Vladimir Putin adesea criticat de Occident pentru nerespectarea drepturilor omului.

După ce Rusia a anexat Peninsula Crimeea și a început să susțină mișcările secesioniste din estul Ucrainei, Polonia și Statele Baltice au solicitat NATO să își sporească prezența activă pe flancul de est al Alianței. Unitățile de Integrare NATO de pe flancul de est sunt operaționale.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: